Sačuvati od zaborava: PD "Krajina" iz Cazina posjetilo mezar Nurije Pozderca na Dragoš Sedlu

U organizaciji Planinarskog društva „Krajina“ iz Cazina, uz učešće pedesetak članova i pod dirigentskom palicom maestra i planinskog vuka Enesa Beganovića, i predsjednika ovog Društva, Huseina Kličića, u subotu, 13. aprila 2019. godine upriličena je posjeta mezaru Nurije Pozderca na Dragoš Sedlu na 1300 metara n/v.

Ovom prilikom je položeno cvijeće, održan historijski čas i proučena Fatiha pred dušu Nurije Pozderca. Akcija vrijedna pažnje i za pozdraviti, a Cazinjani, Krajišnici, su još jednom pokazali da su ponosni na svoju historiju i svoje historijske ličnosti.

Image

Nurija Pozderac (Cazin, 15. januar 1892 — okolina Tjentišta, 12. juni 1943) bio je učitelj i političar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i potpredsjednik Izvršnog odbora AVNOJ-a. Nurija je najprije bio učitelj, a kasnije se počeo baviti politikom. Bio je član Jugoslavenske muslimanske organizacije (JMO). Godine 1935. na listi udružene opozicije izabran je za narodnog poslanika u skupštini Kraljevine Jugoslavije iz sreza Cazin. Tokom 1941. povezao se s partizanima i priključio se Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP). Kao veoma utjecajna i poznata ličnost među narodom Cazinske krajine 1942. godine je bio izabran za predsjednika Narodnooslobodilačkog odbora (NOO) u Cazinu. Bio je učesnik i na Prvom zasjedanju Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Jugoslavije, održanom 26. i 27. novembra u Bihaću. Na ovom zasjedanju je izabran za potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a. Bio je učesnik Četvrte neprijateljske ofanzive poznate kao bitka na Neretvi, marta 1943. godine. Tokom Pete neprijateljske ofanzive poznate kao bitka na Sutjesci, 8. juna 1943. bio je ranjen prilikom bombardovanja u šumi kod katuna Duži na planinskoj visoravni Vučevo, iznad rijeke Sutjeske. Nekoliko dana kasnije, 12. juna 1943. od zadobijenih rana preminuo je na Dragoš Sedlu, za vrijeme pokreta za Tjentište. Na Dragoš Sedlu je i sahranjen.

Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 25. septembra 1944. posmrtno je za zasluge u ratu odlikovan Ordenom narodnog oslobođenja.