Penzioneri odustaju od povećanja penzija: Zahtjev je nepravedan i nerealan

Home

Penzioneri odustaju od povećanja penzija: Zahtjev je nepravedan i nerealan

Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH i Predsjedništvo Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH sastat će se sutra prijepodne i razgovarati o mogućnosti revidiranja svog zahtjeva za povećanje za 10 posto svih penzija u FBiH počev od avgustovske penzije.

Vlada FBiH je nedavno jasno poručila da nema novaca za povećanje svih penzija za 10 posto, a nakon čega su uslijedile pripreme za proteste upozorenja penzionera 14. septembra.

Kompromis i nepravda

– Mi od one sjednice Vlade FBiH (kada je zaključeno da nema para za povećanje od 10 posto; op. a) razmišljamo kako pronaći kompromis, kako popraviti teško stanje, posebno pojedinih grupa penzionera i došli smo na ideju, na osnovu zahtjeva s terena, da je naš zahtjev da se svim penzionerima poveća penzija nepravedan i nerealan, jer bi neko dobio 32 KM povećanja, a neko 217. Zato sam uputio zahtjeve predsjedniku naše Skupštine, članovima Izvršnog odbora, Predsjedništvu Saveza županijskih udruga da se sastanemo, održimo sjednicu i pokušamo se dogovoriti o revidiranju naših zahtjeva, da vidimo hoće li se prihvatiti ideja da ipak razmislimo drukčije i ponudimo nešto Vladi što bi ona eventualno mogla prihvatiti prije nego što krenemo u proteste, kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH za Oslobođenje.

Rapa nije htio izlaziti sa detaljnim prijedlogom revidiranih zahtjeva dok se čelništva saveza ne odrede oko toga, ali je za Oslobođenje kazao da se radi o zahtjevima koji bi se odnosili na povećanje penzija za najugroženije kategorije, onih penzionisanih do kraja jula 1998. i one penzionisane do kraja 2007.

Vladina obaveza

Kako god, penzioneri ne odustaju od zahtjeva da se što prije donese novi zakon o PIO, a uz koji su njihovi zahtjevi itekako vezani.

S obzirom na dosadašnju sudbinu novog zakona o PIO, očekivanja penzionera djeluju previše optimistična. Novi zakon je, podsjetimo još jednom, dva puta obaran u Parlamentu FBiH u samoj završnici njegovog usvajanja, a nakon toga se još nikad nije našao ponovo pred Vladom FBiH kako bi po treći put bio upućen u parlamentarnu proceduru.

– Tražićemo razgovor sa premijerom i tražiti od Vlade da se ne igra na način da šalje zakon u Parlament FBiH ako nije sigurno da će ga bar većina podržati. Vlada mora preuzeti na sebe obavezu da zakon bude što prije u Parlamentu i da je za njegovo usvajanje osigurana potrebna većina glasova u oba doma, kao i to da zakon najkasnije stupi na snagu 1. januara 2018, kaže Rapa.

On pojašnjava da, ukoliko se rukovodstva saveza dogovore sutra o revidiranim zahtjevima, oni će odmah biti upućeni Vladi FBiH, te će tražiti sastanak s premijerom.

Ukoliko od Vlade FBiH ne bude nikakvog odgovora najkasnije deset dana do datuma predviđenog za proteste, a to je još 14. septembar, nastavlja se organizacija protesta.

Ipak, tek će se sutra na sastanku znati da li će rukovodstva saveza i prihvatiti mogućnost revidiranja dosadašnjih zahtjeva.

 

(Izvor: Oslobođenje)

Tagovi
Objavito: Tue, 08/22/2017 - 14:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top