Pet bivših pripadnika Vojske RS osuđena na 82 godine zatvora za zločin u Tesliću

Sud Bosne i Hercegovine osudio je petoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na ukupno 82 godine zatvora zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića.

Presudom su Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka osuđeni na po 17 godina zatvora, dok je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina. Marjanović, Gavranović, Dević, Šljuka i Kezunović su proglašeni krivim da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru “Pribinić”, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili. Prema presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade VRS-a, a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”. Proglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti, a Sudsko vijeće je u obrazloženju navelo da je za Gavranovića, Devića i Šljuku van razumne sumnje utvrdilo da su počinili djelo pucajući u civile, a za Kezunovića nije utvrđeno da je pucao, ali da je "doprinio ubistvu 28 civila". 

Marjanović je, prema presudi, bio svjestan naredbe pretpostavljene komande za ubistva civila i kasnije naredio da se ukopaju tijela u prethodno pripremljenu jamu. Predsjedavajuća sutkinja Vesna Jesenković rekla je da optuženi nisu organizovali zločin, ali da bez njihovog učešća on ne bi bio moguć. "Da nije bilo njihovog doprinosa, oni koji su osmislili plan za ubistvo, ostali bi usamljeni u svojoj namjeri", rekla je Jesenković, javlja BIRN BiH. Izricanju presude nisu prisustvovali Marjanović i Kezunović. Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je petoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na ukupno 82 godine zatvora zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića. Presudom su Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka osuđeni na po 17 godina zatvora, dok je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina. Marjanović, Gavranović, Dević, Šljuka i Kezunović su proglašeni krivim da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru “Pribinić”, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili. Prema presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade VRS-a, a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”. 

Proglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti, a Sudsko vijeće je u obrazloženju navelo da je za Gavranovića, Devića i Šljuku van razumne sumnje utvrdilo da su počinili djelo pucajući u civile, a za Kezunovića nije utvrđeno da je pucao, ali da je "doprinio ubistvu 28 civila". Marjanović je, prema presudi, bio svjestan naredbe pretpostavljene komande za ubistva civila i kasnije naredio da se ukopaju tijela u prethodno pripremljenu jamu. Predsjedavajuća sutkinja Vesna Jesenković rekla je da optuženi nisu organizovali zločin, ali da bez njihovog učešća on ne bi bio moguć. "Da nije bilo njihovog doprinosa, oni koji su osmislili plan za ubistvo, ostali bi usamljeni u svojoj namjeri", rekla je Jesenković, javlja BIRN BiH. Izricanju presude nisu prisustvovali Marjanović i Kezunović. Na presudu postoji mogućnost žalbe.