Pet minuta horora: Trojica mladića iživljavali se nad zaštitarom Ivanom Topalovićem

Znao sam da moram pobjeći i uspio sam otići iza šanka..., ali nastavili su me udarati. Padao sam, dizao se... - ispričao je Topalović

Sudija požeškog suda Damir Ronko u utorak 12. februara nepravomoćno je osudio Miroslava Odoljevića i Aleksandra Radonića na šest godina, a Niku Matišića na 5 i po godina zatvora. Snimka je nekoliko puta pregledavana tokom suđenja, a neke od stranaka nisu je mogle gledati i napustile su sudnicu. Vidjet ćete i zašto.

Jutarnji list ekskluzivno objavljuje isječke sa snimki nekoliko nadzornih kamera  iz požeške diskoteke od 17. januara 2017., oko 4 sata ujutro, kad već posljednji gosti odlaze. I onda počinje stravično iživljavanje nad zaštitarom. O tome što je proživljavao Ivan Topalović je ispričao za Jutarnji list:

Svjedoci su rekli da su me dok sam ležao na podu oko 100 puta udarili nogom. Glava mi je bila pukla na pola. Sve kosti lica bile su mi slomljene, mozak mi je bio oštećen. Na lijevo oko ne vidim, okuse ne osjećam. Ali, svaka čast sudiji Damiru Ronku. Iskreno, nakon slučaja Daruvarac mislio sam da će se oni izvući.

Topalović je bio i na posljednjem ročištu 12. februara i tada, kao i za prethodnih rasprava, gledao je svoje “krvnike”.

Nakon što je sudija izrekao presudu, u sudnicu su ušli pravosudni policajci i stavili im lisice. Gledali su me, ali ništa nisu rekli. Svi u sudnici smo bili u šoku – rekao nam je Topalović, koji kaže da mu je Odoljević godinu dana nakon toga poslao SMS poruku u kojoj mu se izvinjava za ono što su mu učinili.

Kao i svake srijede, te večeri je bio studentski party. Oni su već došli pod utjecajem alkohola, skidali su se do pojasa. U jednom trenutku su otišli i kad su se vratili, jedan je rekao: ‘Što ćeš ti nama iz Broda tu praviti red!’. Nisam očekivao da će me udariti. I ja sam visok 190 cm, imam 115 kg. Ali, kad su počeli pljuštati udarci, pao sam. Znao sam da moram pobjeći i uspio sam otići iza šanka…, ali nastavili su me udarati. Padao sam, dizao se… – ispričao je Topalović.

Sve to snimile su i četiri nadzorne kamere, a koliko je bila jeziva snimka njegova premlaćivanja, svjedoči i to što su neke stranke u postupku izašle iz sudnice kad je prikazivana jer to nisu mogle gledati.

Miroslav Odoljević je inače postao prvak Hrvatske u kick boxingu u nedjelju 10. februara. I on i ostala dvojica optuženika tvrdili su da nisu krivi, a nakon toga uslijedile su i završne riječi i objava presude. Optuženici nisu očekivali da će istog dana biti i osuđeni i nakon nešto više od pola sata pauze od završnih riječi do objave presude pojavili su se u sudnici. Kad su čuli da su zatvorske kazne više od pet godina, što je ujedno značilo i odvođenje u požeški zatvor, u sudnicu su ušli pravosudni policajci, stavili im lisice na ruke i odmah su ih odveli u zatvor. Na ovu nepravomoćnu presudu imaju pravo žalbe.