Pet požara i dvije policijske intervencije u Cazinu u prethodna 24 sata

asd
Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 16°C, dok je vodostaj Mutnice 70,00 cm.

Policijska stanica Cazin je imala dvije intervencije u protekla 24 sata: jedno remećenje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu. Na Trgu Zlatnih ljiljana, odnosno u TC Ljiljan, došlo je do drskog ponašanja i fizičkog napada od strane dva lica. Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, na Gnjilavcu je došlo do sudara 2 m/v, pri kojem niko nije povrijeđen.

Vatrogasna jedinica je intervenisala pet puta, pa su tako gasili požar slame u Gečetima, niskog raslinja u Donjoj Lučkoj i Šturliću, požar ječma u Zmajevcu te trave u Hasanagićima.

Iz Službe za civilnu zaštitu Grada Cazin podsjećaju da je na snazi Naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, dok maske više nisu obavezne na otvorenom, osim u slučajevima kad nije moguće držati distancu.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, iz JKP Vodovod obavještavaju korisnike koji se vodom snabdijevaju sa izvorišta Ljubijankići da je došlo do jačeg zamućenja vode, te da voda nije sigurna za upotrebu niti nakon prokuhavanja. Zbog ekstremno visokih temperatura koje se dešavaju u ovom periodu došlo je do velikog povećanja potrošnje vode, što je dovelo do poteškoća u funkcioniranju vodovodnog sistema. Iz JKP Vodovod apeliraju na korisnike koji trenutno nemaju problema sa vodosnabdjevanjem da vodu koriste racionalno, samo za osnovne potrebe, jer u suprotnom dovode do toga da veliki broj korisnika uopšte nema vodu ili je ima samo u kasnim noćnim satima.

Elektrosnabdjevanje je uredno, nema planskih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo jedno vozilo, na autoputu A-1 dionici Visoko-Kakanj (Seoča) saobraćaj je kratkotrajno obustavljen, vozače molimo za strpljenje i razumjevanje.
 
Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) u vremenu od 05 do 20 sati u funkciji su obje trake, dok se u terminu od 20 sati do 05 sati saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.
 
Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje,Tuzla-Kalesija,Drvar-Resanovci,Livno-Šuica,Tarčin-Konjic, Konjic-Jablanica, Buna-Tasovčići, Drivuša, Hutovo-Stolac, kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Od danas u 07 sati do 03.07. do 19 sati obustavit će se saobraćaj na regionalnom putu Jezero-Šipovo. Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeriti na alternativni pravac Šipovo-Baraći-Mrkonjić Grad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.