Petak historijski dan za Hrvatsku, potpisuje pristupni ugovor s EU

Home

Petak historijski dan za Hrvatsku, potpisuje pristupni ugovor s EU


Hiljade stranica ugovora Hrvatske i Evropske unije spremni su za sutrašnje potpisivanje. Predsjednik Ivo Josipović, koji je već stigao u Bruxelles, sutrašnji dan čeka uz pozitivne emocije. 

"To nije kraj već početak jednog novog ciklusa koji moramo obaviti. To su pripreme za referendum. Ja sam tu veliki optimist i siguran sam da će referendum uspjeti", rekao je Ivo Josipović, a prenosi Dnevnik.hr. 

U Bruxellesu je i Vesna Pusić, buduća ministrica vanjskih poslova. Ona je kazala da je ovo za Hrvatsku kraj prisluškivanja iz predsoblja i početak političkog sudjelovanja. 

Hrvatska će od sutra imati pravo rasprave s euro ministrima, ali neće moći glasati. 

"Od sutra ćemo dobijati praktički sve dokumente koje dobijaju i države članice i to se, kolokvijalno rečeno, smatra virtualnim članstvom", rekao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Unija podsjeća Hrvatsku na sve preuzete obaveze i reforme. "Nastavit ćemo nadzirati napredak brodogradilišta ovih mjeseci, Hrvatska ima jasan plan što treba učiniti na tom području kao i na planu političkih kriterija", rekla je direktorica u Upravi za proširenje Aleksandra Cas Granje.

I dok se hrvatski lideri spremaju za historijski dan, stotinak ljudi je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu protestovalo protiv potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske sa Evropskom unijom.

Skupu pod nazivom "Ne dajmo Hrvatsku", u organizaciji stranke Akcije za bolju Hrvatsku i desetak vanparlamentarnih stranaka i udruženja, prisustvovalo je između 100 i 150 ljudi, koji su nosili hrvatske zastave i natpise protiv EU, javili su hrvatski mediji.

Organizatori skupa, koji je protekao bez incidenata, okarakterisali su potpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske sa EU kao čin "nacionalne izdaje" i pozvali građane da na referendumu o pristupanju EU glasaju protiv.

Ugovor će sutra u Bruxellesu potpisati sve zemlje članice i Hrvatska. Već je za svakoga spremna posebna olovka s ugraviranim EU i Hrvatska, te datumom. Olovka potpisnicima Ugovora ostaje za uspomenu.

 

Srna

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 23:17

Facebook komentari

Back to top