Pfizer zatražio hitno odobrenje cjepiva protiv korone

.
PFIZER je od američkih regulatora zatražio izvanredno odobrenje za svoje cjepivo te se nadaju da bi već početkom prosinca cjepivo moglo doći u upotrebu, prenosi AP. Realnije je da će cjepivo biti odobreno kroz par tjedana.

"Želimo isporučiti što sigurnije i što djelotvornije cjepivo i to što hitnije", rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Washington Post navodi da će Pfizer biti prva tvrtka koja će zatražiti hitno odobrenje, što je pozdravio ministar zdravstva riječima da bi to bilo svjetlo na kraju tunela.

I Washington Post navodi da ovaj potez znači da bi cjepivo moglo postati dostupno već kroz koji tjedan.

"Pomoć je na putu", dodao je Anthony Fauci uoči Pfizerove najave.

Pfizer objavio da je cjepivo 95 posto djelotvorno

Pfizer je prije dva dana objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja cjepiva koje je razvio u suradnji s tvrtkom BioNTech potvrdili da je 95 posto djelotvorno, te da će zahtjev za izvanrednim odobrenjem tražiti u narednim danima.

Farmaceutska tvrtka je objavila kako su rezultati djelovanja cjepiva koje je razvila s njemačkim BioNTechom dosljedni u raznim dobnim i etničkim skupinama te da nema većih nuspojava.

Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, viša je od 94 posto, dodala je tvrtka

Konačna analiza dolazi samo tjedan dana nakon što su prvotni rezultati pokazali da je to cjepivo djelotvorno u više od 90 posto slučajeva.

Pfizer je otkrio da je imao 170 slučajeva zaraze na uzorku od više od 43 tisuće ispitanika, od kojih je 162 bilo među onima koji su primili placebo, a 8 u skupini koja je cijepljena. Desetero ljudi razvilo je teške simptome covida-19, među njima jedna osoba koja je primila cjepivo.

Više od 2 posto cijepljenih osjetilo je umor, a nakon druge doze taj postotak je narastao na 3,7 posto. Stariji ispitanici imali su manje nuspojava nakon cjepiva.

Pfizer i BioNTech će podatke ispitivanja predstaviti regulatornim agencijama diljem svijeta, kao i recenziranom znanstvenom časopisu.

Tvrtke su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za zaštitu 25 milijuna ljudi, a u idućoj godini do 1,3 milijardi doza.

I Moderna je objavila podatke o svom cjepivu

U međuvremenu je američka tvrtka Moderna objavila da je njezino cjepivo djelotvorno u gotovo 95 posto slučajeva. Iz Pfizera vjeruje da će i Moderna ubrzo zatražiti hitno odobrenje.

Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1,3 milijuna života i zadala težak udarac gospodarstvima i svakodnevnom životu.

Izvor: