Pijan skrivio saobraćajnu nesreću

Kantonalni sud u Širokom Brijegu osudio Marka Grgića na tri godine i četiri mjeseca

Kantonalni sud u Širokom Brijegu osudio je Marka Grgića (21) na tri godine i četiri mjeseca zatvora jer je pijan skrivio nesreću u kojoj je poginuo Vedran Maksić (21), suvozač u njegovom vozilu u momentu nesreće.

Grgiću je izrečena i zabrana upravljana vozilom u trajanju od jedne godine. Ovo je za Oslobođenje potvrdio Josip Ančić, viši stručni saradnik i službenik za odnose sa javnošću Kantonalnog tužilaštva ZHK.

Saobraćajna nesreća za koju je osuđen Grgić dogodila se u martu prošle godine u mjestu Proboj, u općini Ljubuški. Grgić je te večeri, s 0,96 promila alkohola u krvi, BMW-om 3, vozeći 96 kilometara po satu udario u rasvjetni stup desnom bočnom stranom vozila. Od posljedica udara suvozač u njegovom vozilu Maksić je zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Grgiću je, prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu, stavljeno na teret da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i kretao se nedozvoljenom brzinom od 96 kilometara na sat na dijelu ceste gdje je ograničenje brzine 40 km/h.

Bio je svjestan da takvim radnjama grubo i bezobzirno krši saobraćajne propise i da uslijed toga može ugroziti javni saobraćaj, te izazvati opasnost za sudionike u saobraćaju, te je na to i pristao. Uslijed takve vožnje, ulaskom u krivinu izgubio je kontrolu na vozilom i prešao u drugu traku, udario u trotoar, a potom i u rasvjetni stub.

Tužilaštvo će, kako navodi Ančić, naknadno odlučiti o eventualnom ulaganju žalbe.