Ubio komšiju iz automatske puške: Plavšić upućen na psihijatrijsko liječenje

Odlukom Vrhovnog suda RS Branislav Plavšić iz Dizdarlija kod Kozarske Dubice upućen je na psihijatrijsko liječenje na klinici zatvorenog tipa zbog ubistva komšije Mile Tubića (66), a kojeg je usmrtio u neuračunjivom stanju, piše Srpska Info.

Ova odluka je donesena nakon što je vijeće odbacilo žalbe odbrane optuženog i njegove majke na odluku Okružnog suda u Prijedoru kojom je Plavšić osuđen na psihijatrijsko liječenje.

– Te žalbe su odbijene kao neosnovane i potvrđeno je rješenje Okružnog suda u Prijedoru – poručili su u Vrhovnom sudu RS.

Okružni sud u Prijedoru proglasio je Plavšića odgovornim za ubistvo Tubića i osudio ga na obavezno psihijatrijsko liječnje jer je zločin počinuo u neuračunjivom stanju.

Prema presudi on je Tubića usmrtio hicima iz automatske puške 9. juna prošle godine u Dizdarlijama kod Kozarske Dubice.
Plavšić je u stanju neuračunljivosti, usljed duševnog oboljenja paranoidna šizofrenija uzeo automatsku pušku i došao do dvorišta kuće komšije Tubića.

– Kada ga je ugledao kako stoji pored ograde s udaljenosti od desetak metara iz puške je ispalio metak prema komšiji Tubiću. Tubić mu je tada, uplašen za život rekao nemoj pucati. Međutim, on ga nije poslušao već je ispalio još dva metka koja su Tubića pogodila u grudni koš, nakon čega je on pao na zemlju. Plavšić je tada prišao svojoj žrtvi koja je ležala na zemlji i ispalio hitac u njegove grudi. Tubić je ubrzo preminuo od teških povreda i usljed iskrvarenja – navedeno je u presudi.

Nakon što je ubio svog komšiju Plavšić je otišao kući i tu ostavio automatsku pušku. On je nakon hapšenja priznao ubistvo, a automatsku pušku s kojom je počinio zločin policiji je predao njegov otac.