"Pobjeda Putina znači nastavak izazivanja tenzija u BiH"

Pobjeda Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji nastavila bi dosadašnju praksu izazivanja etničkih i svih drugih tenzija u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas u Sarajevu Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije.

"Pobjeda Vladimira Putina sigurno nastavlja praksu koju su imali do sada, da se ovdje u BiH izazivaju etničke i sve druge tenzije kako bi se ova zemlja onemogućila u svojim euroatlantskim integracijama. To je politika Rusije, i ništa nije novo", izjavio je Kovačević na pitanje kako bi se pobjeda ruskog predsjednika mogla odraziti na stanje u BiH. 

Posmatrano s geopolitičkog stanovišta, Kovačević tvrdi da Rusija nastoji obezbijediti svoj uticaj što dalje od svojih granica, ali da se, zapravo, radi "o njihovom nastojanju da onemoguće ulazak novih članica u NATO".

"Da bi oni tako nešto obezbijedili, njihova politika, koju ja zovem 'soft power' modelom, jeste da proizvode tenzije i sukobe što dalje od svojih granica, i to posebno u zemljama kandidatima za ulazak u NATO", dodao je Kovačević. 

U Rusiji se danas održavaju predsjednički izbori na kojima najveće izglede za pobjedu ima aktuelni predsjednik Vladimir Putin koji bi trebao osvojiti četvrti mandat.