Počela akcija "Bihać Srebrenici 2018."

Članovi planinarskog društva Horizont iz Bihaća ovih dana imaju pune ruke posla volontirajući u humanim aktivnostima prijema i pomoći migrantima u Bihaću kojih je sve više.

No, pored svakodnevnog humanitarnog posla sa izbjeglicama, Horizont je i ovog ramazana pokrenuo akciju sakupljanja humanitarne pomoći za stanovnike Srebrenice. Ova akcija je tradicija Horizonta i neće je prekidati zbog migrantske krize.

Kako je kazao predsjednik udruženja Elvir Muslić, uz medije im je važan faktor i Islamska zajednica.

– Naši volonteri će biti u džamijama i džematima pola sata prije teravih-namaza, a punkt za prikupljanje bit će postavljen svakog dana od 25. do 30. maja u terminu od 15 do 17 sati na platou ispred Kulturnog centra (bivši Dom armije). U planu je da se prikupljene namirnice u vidu paketa dostave u Srebrenicu, Vlasenicu, Bratunac i Zvornik, kazao nam je Muslić.

Prikupljenu pomoć dostavit će u Srebrenicu prvog juna.

– Sedmica solidarnosti Bihać Srebrenici 2018. je deseta humanitarna akcija ovakvog tipa koju organizira planinarsko društvo Horizont, koja je bila uspješna zahvaljujući odazivu i humanosti građana Bihaća, odnosno džematlijama sa područja MIZ-a Bihać. Do sada smo sakupili i lično dostavili namirnica vrijednosti preko 180.000 KM, kazao nam je Muslić.

Njihovi planinari ne mogu prežaliti tragediju i zlo kojim je Srebrenica pogođena u toku prošlog rata. Svake godine idu pješice iz Bihaća u Srebrenicu kao učesnici Marša mira.

– Imamo priliku razgovarati s ljudima koji su skoro sve izgubili u ratu, a njih je tamo zaista mnogo i nalaze se u jako teškoj ekonomskoj situaciji. Na ovaj način želimo im dati do znanja da su oni u našim srcima tokom cijele godine, a ne samo 11. jula, izjavio je.