HEFTIČNJAK: Počela je predizborna kampanja – ko je zaslužio povjerenje Krajišnika?

Sepic1810

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Počinje predizborna kampanja, ovjereno preko 30 hiljada kandidata

Odavno je počela kampanja, ali zvanično je otvorena 16. oktobra 2020. U igri je preko 30 hiljada kandidata. U Krajini će posebno biti zanimljivo. Nakon što su hapšeni Asim Kamber i Fikret Abdić, dugogodišnji kreatori političke scene na ovom prostoru, otvara se prostor za druge političare i stranke koje imaju svoje značajno uporište i vizije jedne drugačije Krajine, kao moderne regije, sa evropskim pristupom i nadom da politika služi narodu. Ako se sagledaju bitni kriteriji za izbore, najveće šanse za rast i napredak imaju Nezavisni blok Senada Šepića, kao i A-SDA, stranka koja je etablirana na našem kantonu. Nezavisni blok se strateški fokusirao na USK, pa tako njegova stranka ima kandidate za sve općine u ovom kantonu, čak su i u Kladuši uspjeli pomiriti ljude i napraviti dobar tim, te im umjesto podjela i svađa, ponuditi zajednički rad i konkretna rješenja za budućnost ovog grada koji je dugo bio Krajišnicima „otrgnut od srca.“ Hapšenjem Fikreta Abdića definitivno je zadat udarac autonomašima od kojeg se neće oporaviti. Nema sumnje da će A-SDA ostati prva stranka u Cazinu prvenstveno zbog gradonačelnika Nermina Ogreševića, ali njihov profil za šire je opterećen zbog raznih afera. SDA im je otkrila da su trgovali i prodali čak i Srebrenicu, na šta je ukazao bivši načelnik Ćamil Duraković i što je javnost širom Krajine, ali i cijele BiH dočekala jako negativno. Analitičari prognoziraju da će SDA sasvim sigurno izgubiti Sanski Most, gdje će poziciju načelnika osvojiti aktuelni ministar privrede iz Nezavisnog bloka Nijaz Kadirić, A-SDA će zadržati Cazin, u Bihaću se POMAK bori da ostane u sedlu, dok će u svim općinskim vijećima Nezavisni blok postati važan faktor na osnovu čega će graditi svoj daljnji profil.

 

USK- Nošenje zaštitnih maski od sutra je obavezno i na otvorenom

Pandemija i dalje uzima maha. Sve je više zaraženih, brojke su rekordne. Kantoni redom uvode sve strožije mjere, pa je tako i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju, koja je posljednjih dana pogoršana. Donesene su oštrije mjere, maske su obavezne i na otvorenom. Naime, kako je  rečeno,  situacija se iz dana u dan usložnjava, a u protekla 24 sata  registrovano je 26 novooboljelih od koronavirusa, što je do sada najveći broj. Zabilježena su i dva slučaja sa smrtnim ishodom i to u Bihaću i Cazinu, a kako je pred nama hladnije vrijeme strahovanja da će se zaraza proširiti sve su veća. Posebno su problematična veća okupljanja u zatvorenom prostoru, te se nadamo da tokom kampanje političke stranke neće praviti greške koje mogu ugroziti živote ljudi. 

 

ZBILJA SE NE ŠALE: Policija došla da prekine sjednicu Parlamenta FBiH, jer je u sali bilo...

Sarajevo, nažalost, često samo za sebe izigrava da tu počinje i završava Bosna i Hercegovina. Tako smo ove sedmice svjedočili otužnoj slici u hotelu Hills na Ilidži, gdje je Kantonalna inspekcija upala da prekine sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Naime, kada su inspektori došli, u sali je bilo 56 zastupnika, a u Kantonu Sarajevo na snazi su mjere po kojima je zabranjeno okupljanje više od 30 osoba. A onda su kantonalni sanitarni inspektori tražili da se sjednica okonča što prije, što je praktično i učinjeno. Zamjenik predsjedavajućeg Mladen Bošković kazao je u otvaranju jučerašnje i današnje stranice da za Parlament FBiH ne važe kantonalna, već federalna pravila i bio je u pravu. Zamislite da se sjednica održavala u Mostaru, da su isto tako upali kantonalci i prekinuli zasjedanje – odmah bi bio proglašen državni udar. Sarajevo ne smije biti svrha sam sebi. Bosna i Hercegovina je važna, sve drugo manje.

 

Amerika bruji o herojskom činu policajca bh korijena

Naš čovjek, Almedin Ajanović, zadivio je Ameriku. Kao policajac u američkom gradu Lilburn, koji se nalazi u saveznoj državi Georgija, Almedin je uspio spasiti dvije osobe iz zapaljenog vagona. Iako nije bio na dužnosti, hrabri policajac je čuo poziv preko radiostanice zbog voza koji je iskočio iz šina, koji je gorio i iz kojeg su se čule eksplozije. Ajanović odmah reagovao na ovaj poziv. Pješke, krećući se kroz šumu, stigao je do mjesta nesreće gdje je svjedočio eksploziji koja je prouzorokovala veliki požar. Po dolasku na mjesto na kojem se desila nesreća Ajanović je čuo muške glasove, a bez mnogo razmišljanja, uprkos upozorenjima na opasnost od visoke voltaže, policajac bh. korijena spasio je dvojicu muškaraca. Pohvale za hrabri potez Ajanovića stigle su i od gradskih zvaničnika. Na herojski čin Ajanovića osvrnuo se i gradonačelnik Lilburna Tim Dunn.

 

Na pomolu Sporazum da se migranti iz Pakistana vrate u svoju zemlju

Bosna i Hercegovina i dalje muku muči sa migrantskom krizom, a važno je da se državne institucije maksimalno uključe kako bi se problemi rješavali na sistemski način. Tako se radi se na sporazumu između BiH i Pakistana koji bi mogao značiti povratak ilegalnih migranata u tu zemlju. To bi moglo značiti povratak nekoliko hiljada migranata porijeklom iz Pakistana što bi značajno rasteretilo migrantsku krizu i učnilo veliki iskorak u borbi protiv ilegalnih migracija. Tim povodom bila je najavljena i službena državna posjeta naviših bh. zvaničnika, ali je otkazana kada je utvrđeno da je ministar sigurnosti Selmo Cikotić pozitivan na COVID-19. Nadamo se da će ubrzo doći do ratifikacije ovog sporazuma, on će biti pravni osnov  da se svi nezakonito prisutni Pakistanci na teritoriji BiH procesom readmisije vraćaju u zemlju porijekla, a Pakistan je dužan da ih prihvati. Vlasti u BiH već imaju u planu napraviti slične sporazume i s Bangladešom, Marokom i drugim zemljama iz kojih ilegalno dolaze ekonomski migranti, što je pravi put ka rješavanju migrantske krize.

 

Slovenija uvodi nove mjere, registrovano 707 novozaraženih

I Slovenija broji rekorde kada je u pitanju korona. Broj registriranih slučajeva se penje na preko 700 novih slučajeva koronavirusa. Riječ je o novim neslavnim rekordima, nakon što je krajem sedmice najveći dnevni broj infekcija bio 211. Novih 707 zaraza je potvrđeno na 4.902 testirane osobe, a još su dvije oboljele osobe umrle, saopćio je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, glasnogovornik Vlade Slovenije. Zbog ovih brojeva, Kacin je potvrdio da će biti određene nove, oštrije mjere. Uz velik porast novooboljelih, nastavlja rasti i broj težih slučajeva koji zahtijevaju hospitalizaciju. Prema podacima Ministarstva zdravstva, u bolnicama je trenutno 172 oboljelih, od čega 26 na intenzivnoj njezi. Korona ne posustaje. Naprotiv.