fbpx POČELI SU LEDENI DANI: Civilna zaštita ima preporuke i za građane i za vlast

POČELI SU LEDENI DANI: Civilna zaštita ima preporuke i za građane i za vlast

Home

POČELI SU LEDENI DANI: Civilna zaštita ima preporuke i za građane i za vlast


Niske temperature očekuju se u cijeloj zemlji, a jak vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) apelira na lokalne vlasti i nadležne službe za čišćenje snijega i leda i održavanje puteva na što savjesnije obavljanje svog posla kako bi se olakšalo neometano odvijanje života u područjima koja su zahvaćena niskim temperaturama i olujnim vjetrom.

Na web-stranici FUCZ-a navedene su i preporuke koje je izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura.

U tim preporukama navedeno je da treba nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica; u prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).

Također se preporučuje što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe). Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, s naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).

Građanima se, između ostalog, preporučuje i da izbjegavaju bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća, a ako izlaze, da koriste obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

“Ako ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona: Civilna zaštita – 121, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna pomoć – 124”, navodi se na web-stranici FUCZ-a.

(Izvor: Oslobođenje)

Objavio: Pet, 06/01/2017 - 12:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top