Počelo obilježavanje 21. aprila – Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu

Obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja počelo je obilježavanje 21. aprila – Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu. Delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, zatim u Bosanskoj Otoci te mezarja u Jezerskom i Pištalinama.

Sutra će u organizaciji Patriotske lige biti održana akademija, a nakon nje upriličena i izložba ratnih fotografija.

21. april – Dan otpora agresiji na Bosansku Krupu i tadašnji bihaćki okrug, dan kada su se stanovnici Bosanske Krupe prije dvadeset šest godina odlučno suprotstavili namjeri da se općina podijeli po zamišljenoj liniji velikosrpskih ideologa i kada su omogućili da pred naletom jedinica tadašnje JNA i srpskih dobrovoljaca civilno stanovništvo izbjegne na lijevu obalu Une, te tako izbjegne sudbinu mnogih drugih gradova gdje su civili ubijani, silovani i zatvarani u logore, ove godine u Bosanskoj Krupi obilježava se nizom programskih sadržaja.

Obilježavanje Dana otpora agresiji počelo je danas obilaskom Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci, šehidskih mezarluka u Jezerskom i Pištalinama. Na svim tim mjestima, pred duše poginulih boraca 511. slavne bbr, Armije RBiH, delegacija Općine Bosanska Krupa predvođena s načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Tahirom Nuhićem, te delegacije predstavnika udruženja, proučile su Fatihu i položile cvijeće.

Sutra će u Domu kulture s početkom u 19.00 sati biti održana akademija Patriotske lige, a nakon akademije upriličena izložba autentičnih ratnih fotografija autora Šefika Veladžića i Jasmina Pašalića.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa