Počelo pripremno ročište po tužbi Ružice Jukić protiv Dragana Mektića

Home

Počelo pripremno ročište po tužbi Ružice Jukić protiv Dragana Mektića


U Opštinskom sudu u Sarajevu danas je održano pripremno ročište po tužbi potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružice Jukić protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića zbog klevete i povrede ugleda i časti.

Jukićeva danas nije prisustvovala ročištu, a njen opunomoćenik advokat Jelica Vuković sudu je predočila predloženi dokazni materijal.

Vuković je predložila pregled snimka emisije “Pošteno” Federalne televizije emitovane 6. marta, kao i čitanje članaka sa portala “Oslobođenja” od 9. marta i 29. aprila.

Predoženo je i čitanje članaka objavljenih na portalu “Dnevno.ba” od 30. aprila, kao i članaka objavljenih istog dana na portalima “BN televizije” i “Slobodne Bosne”.

Vukovićeva je predložila i čitanje više reagovanja objavljenih na društvenim mrežama, te saslušanje svjedoka na okolnosti tvrdnje o rođačkim vezama Jukićeve i vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

Mektić je nakon ročišta rekao novinarima da nije shvatio šta mu se stavlja na teret.

“Riječ je o onome što sam iznosio u emisiji `Pošteno` u kojoj sam govorio o neradu Tužilaštva i VSTS-a i dao svoje mišljenje o funkcionisanju pravosudnog sistema u BiH sa posebnom akcentom na Tužilaštvo BiH”, rekao je Mektić.

On smatra da se Jukićev opunomoćenik nekorektno ponašala u sudu jer je, kako kaže, na drzak i bezobziran način rekla da je svojim izjavama “usijao atmosferu”, što je doživio kao uvredu.

“Uopšte ne mogu da shvatim šta mi se stavlja na teret, osim što je poslije podnošenja tužbe pokupila još neke moje izjave od prošlog mjeseca koje se odnose na pratnju koja je Jukićevoj bila dodijeljena jedan dan, te teretila neke ljude koji su nešto komentarisali na društvenim mrežama, a što nema veze sa tužbom”, rekao je Mektić.

On kaže da nije aktivan na društvenim mrežama, te da mu nije jasno što smeta ako građani daju svoj sud i mišljenje o nosiocu bilo koje funkcije u BiH, pa i o njemu lično.

“Zašto se meni stavlja na teret ono što su iznosili pojedinci na društvenim mrežama? Ja sam jedino rekao da sam zadovoljan što se nisu oglašavali samo pripadnici jednog naroda, nego sva tri, što mi izuzetno imponuje”, rekao je Mektić.

On kaže da su mu podrška svi komentari koji se odnose na njegov rad.

Mektić pretpostavlja da su se tužilac i njen opunomoćenik, nakon što su uvidjeli da tužba nije argumentovana, da se ne zasniva na dokazima i da nema povrede časti i ugleda, fokusirali na nešto što se dešavalo na društvenim mrežama i konferencijama za novinare.

Početak glavnog ročišta zakazan je za 14. novembar.

 

(Izvor: Srna)

Objavio: Čet, 07/09/2017 - 12:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top