Počeo deveti protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

Deveti po redu protest "Jedan od pet miliona" počeo je večeras u 18 sati kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, prenosi N1.

Građani su se okupili u Vasinoj ulici, a povorka će zatim krenuti u protestnu šetnju ka Terazijama. Demonstranti će proći proći i ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša, Takovskom, Svetogorskom i Makedonskom.

Na početku protesta govorit će profesorica Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, predstavnica udruženja malinara Slađana Stanković i umjetnik Marko Šelić Marčelo.

Protestu su se pridružili i studenti sa FPN-a, koji su ranije danas pozvali sve studente u Srbiji da im se pridruže u pobuni protiv politike predsjednika države Aleksandra Vučića, a zatražili su i ostavku ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića zbog nazivanja ljudi iz akademske zajednice "neozbiljnim imenima".

Planirani su performansi ispred zgrade Predsjedništva - "Ostavite pismo Vučiću", kao i ispred zgrade RTS-a u Takovskoj, a završni govor bit će kod zgrade "Politike".

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP-a Olivera Ivanovića, 16. januara, organizovana je šetnja do Hrama Svetog Save, gdje su zapaljene svijeće.

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Ljevice.

Zahtjevi su dopunjavani, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se održavaju u nizu gradova, podršku su im dali brojni profesori univerziteta, advokati i umjetnici

 

Protest i u Kosovskoj Mitrovici

 

I u Kosovskoj Mitrovici održava se protestna šetnja "Jedan od pet miliona" koji, prema riječima organizatora, ima za cilj da pokaže da se stanovnici tog grada, ali i ostalih sredina na Kosovu solidarišu sa ljudima i njihovim zahtjevima u ostatku Srbije koji već sedmicama protestuju.

Građani će prošetati do mjesta gdje je stradao Oliver Ivanović, gdje će zapaliti svijeće.

Cilj protestne šetnje je, kako kažu organizatori, da se stanovnici sjeverne Mitrovice i sjevera Kosova, ali i ostalih sredina sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, solidarišu upravo sa ljudima u Srbiji.