Počinje povratak srpskih diplomata u Skoplje

Home

Počinje povratak srpskih diplomata u Skoplje

Srpske diplomate danas će početi da se vraćaju u Ambasadu u Skoplje, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primit će ambasadoricu Makedonije Veru Jovanovsku Tipko.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov sastat će se u petak u Nišu, kako bi započeli rješavanje otvorenih pitanja s ciljem unapređenja prijateljskih odnosa.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije nakon telefonskog razgovora Dačića i Dimitrova, danas će početi povratak osoblja Ambasade Srbije u Skoplju, a povratak ambasadorice Srbije najavljen je za 31. august.

Po povratku u Skoplje, ambasadorica će zatražiti susret sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, već 1. septembra, prenosi Tanjug.

"Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, ministri spoljnih poslova, Dačić i Dimitrov, i dva ministarstva će putem dijaloga rešavati sva otvorena pitanja, sa ciljem unapređenja prijateljskih odnosa između dve države i dva naroda. U tom cilju, ministri Dačić i Dimitrov će se u petak susresti u Nišu", navedeno je u saopćenju MVP-a Srbije.

U utorak su telefonom razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev i dogovorili principe buduće saradnje, poslije diplomatsko-političke krize između dvije zemlje, koja je objelodanjena povlačenjem osoblja Ambasade Srbije u zemlju na konsultacije.

Osmani: Pozitivni signali

Zamjenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je u utorak da Makedonija "ohrabruje" izjave iz Srbije za normaliziranje odnosa i daje iste pozitivne signale.

On je kazao da je i dalje nejasno šta je razlog za povlačenje osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja i dodao da ne treba brzati sa zaključcima.

"Još je nejasna situacija oko razloga. Treba da pričekamo potpune informacije, da ne brzamo sa zaključcima i izjavama koje mogu dodatno pogoršati odnose", rekao je zamjenik makedonskog premijera.

Osmani je istakao da se Makedonija nalazi u historijskom trenutku pozitivne klime u zemlji i u regiji da napravi iskorak u eurointegracijama i da bi bili greška ako bi sebi dozvolila da otvara nova pitanja u odnosima sa susjedima, prenijela je agencija Beta.

"Radim intenzivno da zatvorimo sva otvorena pitanja koja imamo sa susjedima. Makedonija ima i imat će korektan odnos prema svim susjedima", rekao je Osmani.

Izvor: Agencije

Tagovi
Objavljeno: Čet, 24/08/2017 - 07:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top