Počinje proces digitalizacije Radio- televizije Cazin: Potpisan ugovor vrijedan 300.000 maraka

Prelazak s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje i gašenje analogne televizije je obaveza Bosne i Hercegovine koja treba biti urađena u skladu s međunarodnim sporazumima iz te oblasti. Iako se ovaj proces već duže vrijeme odgađa, njegovo privođenje kraju je neminovnost koja očekuje sve medije u našoj zemlji, uključujući i one lokalne. Digitalizacija je nužna i Radio- televiziji Cazin, a ulaganje u provedbu ovog procesa već je počelo. Naime, danas je u kabinetu gradonačelnika potpisan ugovor vrijedan 300.000 maraka, a koji se odnosi na nabavku i ugradnju opreme s kojom će biti realizirana prva faza digitalizacije RTV Cazin.

- „Ovo je za RTV Cazin historijski trenutak s obzirom da Radio Cazin traje od 1975., a naša Televizija od 1992.godine. I stoga bih se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku i Gradskom vijeću na dugogodišnjoj podršci i ovoj zaista značajnoj investiciji. Riječ je o modernizaciji našeg medija, a u ovakvoj medijskoj koncepciji u BiH mislim da su lokalni mediji izuzetno značajni jer mnoge informacije koje se pojave na lokalnim, nažalost nikada neće doći do državnih medija. Ukratko, ovo za nas znači ogroman iskorak u produkcijskom smislu i otvara nam niz novih mogućnosti u budućem radu“, kazao je direktor JP Radio- televizija Cazin, Kenan Alagić.

Firma „SD sistemi“ iz Banja Luke dobavljač je opreme za RTV Cazin i po riječima direktora Dragana Šukala, riječ je o opremi koju proizvode najzvučnija svjetska imena iz oblasti tehničke opreme za medije. Odmah nakon potpisivanja ugovora očekuje se i početak realizacije projekta.

-„Projekat je značajan i stoga jer će naša lokalna RTV Cazin biti spremna za proces digitalizacije koji će se svakako desiti i u našoj državi. Na taj način šaljemo poruku o tome da je RTV Cazin značajna vrijednost grada Cazina i da je Cazin prepoznatljiv po ovom javnom mediju. Ovim ulaganjem, mi smo spremni za sve nove procese i dalji napredak u ovoj oblasti koji je nužan i zbog toga što je, zahvaljujući novim tehnologijama, ovaj iako lokalni medij dostupan daleko izvan našeg okruženja i vrlo zanimljiv našoj dijaspori“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Studijska oprema za proizvodnju digitalnog signala, potpuna rekonstrukcija studijskog i režijskog prostora, daleko bolji signal i još niz drugih detalja dio su kompletnog procesa pred kojim se nalazi Radio- televizija Cazin i koji bi do kraja ljeta trebao biti okončan.