Pod pritiskom trgovaca Vlada FBiH će vjerovatno izmijeniti odluku o maržama

.
Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, utvrđivanjem maksimalne marže od šest posto u veleprodaji i osam posto u maloprodaji trebala bi biti izmijenjena

Rečeno je to na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

 

Do susreta je došlo nakon što su trgovci, veletrgovci i proizvođači najavili da neće provoditi odluku, jer je smatraju neustavnom, nezakonitom i nesprovodivom, s nesagledivim štetnim posljedicama. I poslije današnjeg sastanka ostali su pri tom stavu.

 

Kako su prenijeli Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, danas je razgovarano o načinu na koji bi odluka mogla biti optimizrana - da marža bude prihvatljiva za trgovce, ali i da građani imaju koristi. Ipak, konkretnu udluku o tome Vlada FBiH bi trebala donijeti na sjednici u četvrtak.

 

Upitan šta konkretno znači optimizacija, Vujanović je kazao da ne može iznositi detalje i konkretna rješenja, kako ne bi prejudicirao odluku Vlade, ali je kazao da treba razumjeti zahtjeve poslodavaca, jer sektor trgovine i povezanih djelatnosti hrani više od pola miliona zaposlenih i članova njihovih porodica.

 

Smailbegović je kazao da su na današnjem sastanku prezentirali argumente na osnovu kojih za njih odluka nije prihvatljiva. Između ostalog, rekao je da će morati precizirati dužinu trajanja kontrole cijena, ali i reducirati spisak proizvoda na koji se ograničenje marži odnosi. Naveo je da su iz nekih trgovačkih centara rekli da u Vladin spisak spada 9.000, iz drugog čak 12.000 artikala.

 

"Nadam se da će se doći do rezultata, da odluka bude korigirana, optimizirana. Nadamo se da će to biti na sjednici Vlade u četvrtak i da će biti prihvatljiva za nas", kazao je Smailbegović.

 

Kako je rečeno, delegirano je i pitanje obustave kontrola dok se ne donese konačna odluka.