Podaci o količini hrane koja propada u BiH navest će vas na razmišljanje

sa

Dok se plate računi ono što ostane većini ne može biti dovoljno da se kvalitetno pojede na dnevnoj bazi. Hrana nikad nije bila skuplja. I pored tog podatka tone se bacaju.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane, procjene su da domaćinstva bace oko 700.000 obroka dnevno. Istovremeno, u Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani oko 17.000 ljudi. Dodatno, mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli. U Bratuncu postoji javna kuhinja za bebe, a u Lukavcu djeluje javna kuhinja za djecu sa invaliditetom. Dok kompanije i domaćinstva bacaju hranu, ogroman broj građana Bosne i Hercegovine ne može svaki dan sebi priuštiti ni jedan obrok dnevno.

“Ovo je za nas spas, jer ne bismo imali bukvalno nekad ni za ručak, a ovdje dobijete ako ništa pola hljeba pa vam je to ekstra. Ja sam penzioner, 240 KM penziju imam, majka sam djevojčice koja ide u srednju školu, trebam njoj priuštiti da ona ne bude mimo druge djece. Radim sa strane, čuvam stariju gospođu, i pored svega toga krpim kraj sa krajem, dođem ovdje da uzmem”, ispričala nam je sagovornica iz jedne od javnih kuhinja.

“Ne uzimam za sebe nego za sestru…puno je više ljudi u zadnje vrijeme ovdje… hvala Bogu kad imamo i ovo..”, dodaju nam.

Razgovarali smo i sa onima koji od primanja imaju socijalu od 12o KM. Kažu – nakon što platiš račune ne možeš više ništa.

Također, sa nekoliko korisnika ove narodne kuhinje razgovarali smo mimo kamere. Neće, kažu nam, zbog sina ili kćerke na televiziju, jer bilo bi im teško da čuju roditelja koji javno govori da nema ni za hranu…

Od onih koji sjede u ovom restoranu, bez griže savjesti zbog djece kojoj se ne može osnovno priuštiti, i jedu dobro po povoljnim cijenama koje su od 2015. samo jednom rasle, zavisi da li će biti ukinut PDV na doniranu hranu i da li će hrane u narodnim kuhinjama biti dovoljno za sve.

“Mi smo zahvaljujući kampanji ‘Niko gladan, niko sam’, već u nacrt novog zakona o PDV-u stavili ovaj naš prijedlog da se donirana hrana pred istek roka oslobodi plaćanja PDV-a, i to je već usvojeno. Sada je na VM da to što prije dođe pred Parlament BiH i da se kao takvo usvoji. U 2020. godini uništena je hrana u vrijednosti od 126 miliona KM”, pojasnila nam je Adnana Mahmutćehajić Čamdžić iz Fondacije mozaik, odnosno direktorica njihovog programa za filantropiju.