Podrška Dodikovoj najavi da će od EU tražiti status kandidata za BiH

Inzko je poručio da bi najbolji način da političari ubrzaju zatvaranje OHR-a bilo sprovođenje programa "pet plus dva"

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će inicirati da Predsjedništvo uputi zahtjev Briselu da BiH što prije bude odobren status kandidata u EU.

“Pozdravljam najavu predsjedavajućeg Dodika koju ću shvatiti kao pokazatelj da je spreman uložiti energiju u pitanja u vezi sa EU”, rekao je Inzko za portal “Vijesti”, prenosi Srna.

Inzko se nada da će članovi Predsjedništva BiH u mandatu 2018-2022. biti u stanju da stvore pozitivnu političku klimu, u kojoj će fokus biti na pitanjima u vezi sa integracijom BiH u EU, kao i na drugim konkretnim pitanjima, poput ekonomije, obrazovanja i zdravstva.

“Moj stav o tome je godinama jasan, a to je da BiH treba ranije dati status kandidata, a samo članstvo kasnije, kada budu ispunjeni uslovi. Drago mi je da se predsjedavajuci Dodik i ja slažemo u vezi sa ovim”, istakao je Inzko.

Komentarišući zaključak lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića da treba zatvoriti OHR, Inzko je rekao da odluku o okončanju mandata visokog predstavnika donose Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira i Savjet bezbjednosti UN.

Inzko je poručio da bi najbolji način da političari ubrzaju zatvaranje OHR-a bilo sprovođenje programa “pet plus dva”, posebno drugog cilja predviđenog ovim programom, a to je pozitivna procjena situacije u BiH koju donosi Upravni odbor PIK-a na osnovu potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je riječ o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/, Inzko je naveo da davanje prvenstva Izbornom zakonu BiH u odnosu na federalni Ustav u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije može imati vrlo ozbiljan uticaj u budućnosti.

Prema njegovim riječima, stav OHR-a u vezi sa Domom naroda Federacije i primjenom Ustava FBiH uvijek je bio principijelan, odnosno da do okončanja izborne reforme treba u cijelosti primjenjivati Ustav FBiH, i kada je riječ o popisu i kada je riječ o takozvanom pravilu da se u Dom naroda bira po jedan predstavnik iz svakog naroda iz svakog kantona ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu.

“Ovim principom obezbjeđuje se da svi konstitutivni narodi iz svakog kantona imaju svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. Jednostavno rečeno, ovaj princip je jedan od načina da se obezbijedi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda širom BiH. Stoga je riječ o osnovnom elementu BiH kao multietničkom društvu i elementu dugotrajne stabilnosti zemlje”, istakao je Inzko.

Za navode HDZ-a BiH da je izbor /predsjednika Demokratskog fronta/ Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nelegitiman Inzko je rekao da su ovogodišnji opšti izbori u BiH sprovedeni u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom.

“Ukoliko političke stranke žele da izmijene način izbora članova Predsjedništva to mogu učiniti tako što će te propise izmijeniti u parlamentu. Moja je uloga, kao tumača civilnog aspekta Mirovnog sporazuma, da obezbijedim da se postojeće ustavne odredbe primjenjuju sve dok se to ne uradi”, rekao je Inzko i podsjetio da Ustav podrazumijeva da svaki član Predsjedništva predstavlja ne samo svoj konstitutivni narod, nego i entitet iz koga je izabran, te zemlju u cjelini.