fbpx Podrška kluba SDA: Skupština USK će razmatrati ukidanje obaveznog izmirenja komunalnih obaveza prilikom registracije vozila

Podrška kluba SDA: Skupština USK će razmatrati ukidanje obaveznog izmirenja komunalnih obaveza prilikom registracije vozila

Home

Podrška kluba SDA: Skupština USK će razmatrati ukidanje obaveznog izmirenja komunalnih obaveza prilikom registracije vozila


Na inicijativu poslanika u Skupštini USK Damira Hodžića, a na prijedlog Jasmina Burnića, ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, Vlada USK uputila je u skupštinsku proceduru izmjenu člana 36. Zakona o komunalnim djelatnostima Unsko-sanskog kantona.

Predloženom inicijativom brisao bi se stav (3) člana 36. Zakona o komunalnim djelatnostima kojim je je propisano da se “registracija svih vrsta vozila ne može ostvariti kod Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova poslova kantona, bez prethodno izmirenih obaveza davaoca i korisnika komunalnih usluga”.

Podršku ovoj Inicjativi daje i Klub poslanika SDA, kazao je predsjednik ovog Kluba i zastupnik u Skupštini USK Edin Bašagić.

Ukratko, građani USK koji žele registrovati svoje vozilo, mogu to uraditi, između ostalog, pod uslovom da su izmirili sve obaveze po pitanju komunalnih usluga javnom komunalnom preduzeću u svojoj općini.

Prema riječima Damira Hodžića, poslanika u Skupštini USK koji je pokrenuo inicijativu za ukidanjem sporne odredbe, čak i 2012. godine, kada je Zakon donesen, pojedine odredbe su bile sporne i nisu se primjenjivale.

“Tek početkom ove godine, MUP USK je potpisao sporazum sa komunalnim preduzećima, nakon čega su se, primjerice, u Bihaću počela retroaktivno naplaćivati i dugovanja iz prethodnih godina po pitanju komunalnih usluga ili u suprotnom niste mogli registrovati vozilo. Lično smatram da registracija vozila nema ništa sa plaćanjem ili neplaćanjem usluga nekom drugom javnom preduzeću. To bi trebale biti dvije odvojene stvari. Skupština je takav Zakon usvojila, ali mislim da je to jedna manjkavost i namet koji treba otkloniti”, rekao je Hodžić za naš portal.

On ističe da ako neki građanin nije plaćao smeće nekom javnom preduzeću, postoji zakonski način kako se može natjerati takva osoba da plati dugovanje, tj. tužba, a ne preko registracije vozila.

“Postoji i Pravilnik na nivou države koji govori o tome kako se vozila registruju i u njemu se nigdje ne spominje plaćanje komunalnih naknada. Izmjenom, odnosno brisanjem ovog člana, omogućilo bi se da se registracija vozila odvija prema državnom Pravilniku i Zakonu o saobraćaju, a ne, ovako, kroz plaćanje komunalnih računa”, objasnio je Hodžić, dodajući da općinama nije u interesu da se ukine ovaj član Zakona, jer one direktno ubiru sredstva kroz te naknade.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 16/07/2017 - 19:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top