Područje u BiH u kojem je saobraćaj neizbježno haotičan

Magistralni put M17, ovako izgleda i danas, deset mjeseci od kada je počela rekonstrukcija tunela Vranduk: Nervoza prisutna, autoprevoznici kažu, štete su svakodnevne.

- Izgleda loše skroz. Znamo čekati i po dva, dva i po sata. Pogotovo mi koji vozimo voće i povrće. Snabdjevamo tržne centre. To su veliki problemi. Neka termo king zataji, šta, gdje kuda? Jeste čuli za ove alternativne pravce, jeste pokušali tuda? Jesmo, pokušali smo ići, pa se polomio put. Nisu popravili put poslije one poplave i onda normalno mještani su digli frku i nema zaobilaska"; 

- Šta se dešava prema tim alternativnim pravcima, je li ima odrona? Pa bude često asfaltiranje puta, pa se moraš penjati prema Kuli, pa odozgo ima jedan baš ružan, teško da se može proći sa autom. Tako da je i tu opasno vrlo"; 

- Tu nas puno kamiona hoda. Svaki dan recimo pet kamiona stoji odozgo, pet odozdo. Po sat vremena, izračunajte koliko je to sati - kazali se vozači i autoprevoznici. 

Zbog toga u Udruženju poslodavaca ozbiljno razmišljaju o tužbi protiv Cesta FBiH. Kažu da su mnoge kompanije izgubile milione u proteklom periodu, neke su i zatvorile poslovnice i orpustile radnike. Kontaktirani su advokati i vjerovatno će se tražiti naknada štete 

- Prevoznička kompanija koja je izgubila određeni broj polazaka ili redova vožnje je jedan osnov, neko ko vozi kvarljivu robu , drugi je osnov. Kašnjenja koja budu na putu, pa ne znam, plaćanje određenih penala je treći osnov - rekao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH. 

Iz JP Ceste FBiH kažu da svako može podnijeti tužbu. Međutim, ističu da su sve radili po zakonu i pravilima.

Dobili su potrebne dozvole da se sam tunel mora raditi, s obzirom da postoji opasnost od obrušavanja, da razumiju gnijev vozača, ali ističu da postoje alternativni pravci. 

Čak i savjetouju da oni koji dođu do Doboja, idu preko Tuzle i Olova do Sarajeva Ranije je direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić, rekao kako su radovi kompikovani, da je regionalna cesta koja ide od Nemile ka Zenici trebala da bude dobra alternativa, ali je u roku od mjesec dana cesta propala 

- Samo je jedan taj putni pravac koji povezuje Nemilu i Zenicu, to je neadekvatno i širinom i nosivosti, da primi kompletan promet. U fazi smo da nemamo izgrađenu mrežu atucesta, brzih cesta, što bi pomoglo da preusmjerimo promet. Stanje tunela i mostava u tom dijelu je katastrofalno. Mi smo jednostavno morali da krenemo u rekonstrukciju - naveo je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH. 

No, za vozače, naročito koji voze robu, dodatni problem mogla bi biti i rekonstrukcija tunela Crnaja, kkoji se nalazi na dijelu puta između Konjica i Jablanice, što je takođe dio dionice magistralnog puta M17. 

Ovdje ne postoji alternativni pravac, pa bi svi koji žele u Mostar, morali da idu preko Bugojna, Gornjeg Vakufa, prenosi Hayat

- Ili preko Blidinja na Posušje. To je apsolutno neprihvatlljivo. Dio saobraćaja se preusmjeravati na put koji je 100 km duži. Neko će morati da nadoknadi tu štetu - kazao je Pandurević. 

Radovi će potrajati, do kraja septembra bi trebao da se tunel pusti u promet u oba smjera, ako ne bude opet nepredviđenih zastoja u radu. Do tada, haos u saobraćaju će i dalje biti neizbježan na ovom području.