Pogoršala se situacija u USK: U Kantonalnoj bolnici otvoren treći Covid odjel

asd
Pogoršana zdravstveno - epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu (USK) uslovila je povećanje broja hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, odnosno otvaranje i trećeg Covid odjela.

Trenutno imamo 74 hospitalizirana pacijenta zbog posljedica infekcije koronavirusa, od čega je 12 osoba na respiratoru. Zbog takve situacije, bili smo primorani otvoriti i treće Covid odjeljenje, jer smo samo prošlog četvrtka imali 27 prijema. Stanje se pogoršalo u državi, pa tako i kod nas u kantonu – rekao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

Velik pritisak na zdravstveni sistem

Naglašena je važnost pridržavanja, odnosno poštivanja svih mjera i preporuka o ponašanju zbog pandemije koronavirusa.

Nažalost imamo veći broj pacijenata s težom kliničkom slikom i najvažnije je da pokušamo sačuvati svaki život. Naš zdravstveni sistem ponovo trpi veliki pritisak, a dovoljno je reći da imamo 16 raspoloživih respiratora, te po deset anesteziologa i anestetičara. Zbog svega toga je vrlo važno da svi budemo maksimalno odgovorni i savjesni – kazala je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Upotrijebljene sve doze vakcina

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić potvrdila je kako je u dosadašnjem procesu vakcinacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine upotrijebljeno svih 1.000 dobijenih doza vakcina.

Vodimo se time da vakcina što prije bude upotrijebljena, što znači da se odmah vakciniše onaj koji to želi, naravno uvažavajući prioritete. Imamo situacija da ljudi iz grupa prioritetnih ili visokorizičnih odbiju vakcinaciju, međutim do sada smo dobili 1.000 doza vakcine AstraZeneca i sve je upotrijebljeno – dodala je Mulabdić.

Članovi Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva i dalje insistiraju na hitnim izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona, kako bi se policijskim službenicima u potpunosti omogućila ingirencija nad provedbom svih mjera kojih bi se građani trebali pridržavati.