Pojavila se hit ideja- Navijači slavnog kluba finansiraju transfer Halanda: “Svako da plaća po 50 eura mjesečno”

.
Barcelona je u velikim finansijskim problemima, a kao gigant ne smije da dopusti da to utiče još više na rezultate i njen imidž.

Da bi se vratila u vrh evropskog fudbala u kom nije već neko vrijeme, mora da bude konkurentna na tržištu i da dovodi najbolje igrače, a takav će narednog ljeta biti Erling Haland.

 

Norvežanin ima otkupnu klauzulu od 75 miliona eura koju će svaki klub moći i željeti da plati. Ipak, problem će biti ogromni bonusi za Mina Raiolu i za Halandovog oca, koji će iznositi i do 40-45 miliona eura.

 

Zbog toga, Jose Elias, vlasnik kompanije “Audax” koja je u martu dala ogromnu novčanu garanciju kako bi Joan Laporta mogao da preuzme predsjedničku fotelju, smatra da Barca ima način da dovede Halanda.

 

Kako je u pitanju klub u vlasništvu navijača i kao takav jedan od rijetkih u svijetu modernog fudbala, Elias je predložio da navijači mjesečno izdvajaju simboličnu sumu novca za pomoć klubu.

 

Na primjer, Barca ima oko 140.000 sociosa koji se vode kao “vlasnici” kluba i oni na Skupštini glasaju i odlučuju o mnogim temama. Jedna od najvažnijih biće i kupovina novih igrača.

 

“Na pamet mi pada nekoliko načina na koje bismo mogli da dovedemo Erlinga Halanda. Postoji mnogo opcija za tako nešto. S obzirom na to da je Barcelona klub u vlasništvu navijača, svako od nas bi mogao da donira neku simboličnu sumu i da na taj način pomogne da se prikupi potreban novac. Ja lično bih bez problema prihvatio da svaki mjesec u kasu kluba svako od nas uplaćuje po 50 eura”, rekao je Jose Elias.

 

Računica kaže sljedeće, i da ne pristanu svi, već recimo 100 hiljada sociosa, da svaki od njih uloži samo 50 eura mjesečno, Barca bi godišnje imala dodatnih 60 miliona eura u kasi.

 

Naravno, ovo u praksi nije uopšte toliko jednostavno, ali ovo ni ne bi bila tema da na nedavnoj skupštini jedan od najstarijih sociosa nije preuzeo mikrofon i rekao sljedeće:

 

“Ja volim ovaj klub cijeli svoj život. Imam penziju 800 eura mjesečno, ali nemam problem da skupim da svakog mjeseca dam i 1.000 eura da prebrodimo ovu krizu”, rekao je jedan od starijih navijača Barce i postao primjer na društvenim mrežama za sve ostale.

 

Dakle, nije baš toliko strano i nerealno?