Pojavilo se novo žarište u Italiji, krive menadžera koji se vratio iz Srbije

italija
U regionu Veneto u Italiji stvoreno je novo žarište virusa korona. Naime, menadžer koji se u Italiju vratio sa službenog puta iz Srbije bio je pozitivan na novi koronavirus.

 

U regionu Veneto u Italiji stvoreno je novo žarište virusa korona. Naime, menadžer koji se u Italiju vratio sa službenog puta iz Srbije bio je pozitivan na novi koronavirus. Odbio je liječenje u bolnici, nakon čega je stvoreno novo žarište u regionu Veneto.

Predsjednik regiona Veneto za medije je izjavio da se menadžer vratio iz Srbije 25. juna sa jasnim simptomima COVID-19, ali da se ipak susretao s ljudima, održavao sastanke, bio na jednoj zabavi i sahrani.

U hitnu pomoć se javio 28. juna kada je testiran, a test je bio pozitivan, nakon čega je odbio da ostane u bolnici. Nastavio je sa društvenim životom, ne mareći za posljedice koje mogu biti fatalne.

Gradonačelnik mjesta iz kojeg je pacijent insistirao je da on ostane u bolnici. Menadžer je na intenzivnoj njezi bolnice San Bortolo, odjeljenju koje je prije samo mjesec dana proslavilo činjenicu da je "covid free". 

U medijima je trenutno označen kao "nulti pacijent" i zbog njega će region Veneteo najvjerovatnije ponovo uvesti strožije mjere.    

Žarište se povezuje sa jednom firmom blizu Vićence u kojoj su 52 osobe u karantinu, dok se u blizini Verone nalazi njih skoro 40.

Predsjednik Regiona Veneto je rekao da je nulti pacijent zaražen od strane sedamdesetogodišnjaka u Srbiji koji se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi u jednoj od bolnica. 

On je, također, izjavio da bi trebalo uvesti obavezno bolničko liječenje za osobe koje imaju jake simptome bez obzira na to da li se oni protive ostanku u bolnici.