Pojavio se video snimak Amerikanca koji je nestao u Iranu

Home

Pojavio se video snimak Amerikanca koji je nestao u Iranu


TEHERAN - Robert Levinson, umirovljeni agent FBI koji je nestao u Iranu prije skoro pet godina, se pojavio u video snimku koja je njegova porodica objavila danas, prenosi CNN. Levinson je rekao da nije u dobrom zdravlju i da mu nestaju lijekovi za šećernu bolest.

"Dobro sam tretiran" rekao je Levinson, Amerikanac iz Coral Springs, Floride.  „Ali mi je potrebna pomoć vlade SAD-a kako bi odgovorio na zahtjeve grupe koja me drži 3.5 godine."

"Trideset tri godine sam služio SAD...zaslužujem nešto“, rekao je Levinson, koji je bio obučen u bijelu majicu a iza njega se nalazio sivi zid.  „Molim vas pomozite mi.“

U martu, državna sekretarka Hillary Clinton je rekla da su SAD primile pokazatelje da se on drži negdje u jugozapadnoj Aziji, no ovaj video je prvi javni dokaz da je Levinson živ.

Nije jasno gdje je video sniman.  No postoje naznake da se video snimio kasnije u 2010. godini, jer je Levinson nestao sa Iranskog otoka Kish u martu 2007, i rekao je da se drži (u zatočeništvu) tri i pol godine.

David Levinson, sin  nestalog Roberta, zahvalio se zarobljivačima jer „se brinu za njega i nastavljaju da mu pružaju svu njegu koja mu je potrebna da ostane živ.“ David Levinson je zamolio zarobljivače da pošalju svoje zahjeve kako bi mogli zajedno raditi na tome kako bi doveli njegovog oca kući.

"Mi nismo dio bilo koje vlade i nismo eksperti o regionu" rekao je David Levinson.

"Niko vam ne može pomoći osim vas. Molim vas pomozite nam."

David Levinson je rekao da je njegova majka primila poruke od zarobljivača.

Sa maramom na glavi u znak poštovanja, Christine Levinson je rekla: "Sve što želim je da naša porodica opet bude cijela".

"Nastavit ću da radim sve što mogu kako bi te dovela kući živog", rekla je ona svom mužu.  „Volimo te.  Nedostaješ nam svaki dan.  Nećemo te ostaviti.“

Od bivšeg agenta FBI, koji je nakon toga postao konsultant u sigurnosnom polju, se ne zna od kada je stigao u hotel na ostrvu Kish i otišao iz tog istog hotela da se vrati u SAD sljedeći dan.

Levinsonova porodica je rekla u 2010. da je radio kao privatni istraživač u Dubaiju i da je moguće da je istraživao slučaj šverca cigareta.

State Department stalno negira da je tada Levinson radio sa SAD, i neuspješno pritišće Tehran za informaciju o tome gdje se nalazi.

Iraske vlasti stalno govore da ne znaju šta se desilo s njim.

(Vijesti.ba)

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 16:23

Facebook komentari

Back to top