fbpx Pokrivene sestre, vlasnice tunika i pantalona

Pokrivene sestre, vlasnice tunika i pantalona

Home

Pokrivene sestre, vlasnice tunika i pantalona


Ovaj vid oblačenja pokrivanih u Bosni (i na Balkanu uopćeno) je toliko rasprostranjen da laik ili osoba koja nije upućena može pomisliti da to i jeste islamsko pokrivanje žena – da se glava pokrije maramom, a donji dio tijela kako hoćeš ili voliš.

Poštovane pokrivene sestre, vlasnice tunika i pantalona, da vas Allah nagradi što ste uopće pokrivene preko glave, jer mogle ste i bez toga, ali trebate znati da šerijatski hidžab nije kratka ili duga, široka ili uska tunika niti nošenje bilo kojih pantalona (van kuće).

Tunika i pantalone u osnovi nisu hidžab (džilbab). Nošenjem tunike ili pantalona se ne ispunjava većina šartova hidžaba.

Šartovi hidžaba su:
– da ne bude sam po sebi ukras
– da bude gust toliko da se ne vidi kroz njega
– da bude širok, odnosno da ne opisuje izgled tijela
– da ne bude namirisan
– da ne liči odjeći muškaraca i da ne bude od odjeće šuhreta
– da obuhvata cijelo tijelo.

Šart hidžaba je da sam po sebi nije ukras, a tunika je većinom ukras sama po sebi.

Šart hidžaba je ne oslikava izgled tijela, a tunika je obično uska i opisuje grudi i kukove, ili je od materijala koji se lijepi uz tijelo.

Šart hidžaba je ne liči odjeći muškarca, a tunika liči odjeći muškaraca jer oni nose duge košulje do koljena, što je običaj u mnogim muslimanskim zemljama.

Šart hidžaba je da obuhavata čitavo tijelo, a tunika ne obuhvata čitavo tijelo.

A pantalone, svejedno bile široke ili uske, su muška odjeća u kojoj se razdvaja jedna noga od druge, a ovo potpada pod vjerodostojan hadis u kojem se proklinju žene koje oponašaju muškarce, te ženi nije dozvoljeno da ih nosi osim ispod hidžaba. Također, pantalone neispunjavaju većinu šartova šerijatskog hidžaba.

(Izvor: N-um.com)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 13/02/2018 - 18:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top