Pokucaj na vrata Allahove milosti u mubarek mjesecu Ramazanu

– zadnje trećine noći (pred zoru),

– zatim na sedždi,

– između ezana i ikameta,

– petkom između dva ezana pred džumu namaz,

– poslije učenja Kur´ana,

– za vrijeme putovanja,

– nakon namaza…

Među ove posebne trenutke osobito spadaju dani mjeseca ramazana. Allah je ramazan odlikovao mnogim blagodatima, odabrao ga je nad drugim mjesecima, u njemu je najodabranija noć – Lejletul-kadr, noć vrednija od hiljadu mjeseci, noć u kojoj je Allah, dž.š., spustio Kur´an. U ovom mjesecu Svevišnji prima dovu u svako doba dana – dok čovjek posti, a posebno u vrijeme iftara. U jednoj predaji se navodi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Kad bi moji sljedbenici znali koje se blagodati kriju u mjesecu ramazanu, poželjeli bi da traje cijelu godinu.”

Usmjerimo našu pažnju na riječi Milostivog u suri el-Bekare:

„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam sigurno blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli…“ (2:186)

Kao što ništa nije bez svrhe, tako ni ove riječi Svevišnjeg nisu džaba spomenute odmah nakon govora o postu i ramazanu. Učeni kažu da je ovo, između ostalog, i pokazatelj da između posta mjeseca ramazana i dove upućene Gospodaru u tom vremenu postoji jaka, čvrsta, posebna veza. Zato, iskoristimo blagodati mubarek mjeseca ramazana, iskoristimo blizinu Gospodara Njegovim robovima koju On naglašava u ovom ajetu i pokucajmo na vrata Njegove milosti. On nas sigurno neće vratiti ako Mu se iskreno obratimo. Jer naš „Gospodar je stidljiv i plemenit. Stid ga je da vrati prazne ruke onome ko Mu se za nešto obrati.”

Ebu Se´id el Hudri, r.a., prenosi da je Resulullah rekao: “Svakog ramazanskog dana i noći, Allah Uzvišeni oslobađa ljude od džehennemske vatre. A u svakom ramazanskom danu i svakoj ramazanskoj noćim Allah svakom muslimanu uslišava dovu.”

Isto tako, Imam Tirmizi bilježi jednu predaju u kojoj se kaže da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

„Trojici se dova ne odbija: postaču dok se ne iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda. Njihovu dovu Allah uzdigne do iznad oblaka, otvori joj nebeska vrata i kaže: „Tako mi Moje veličine, sigurno ću te pomoći, pa makar i nakon izvjesnog vremena.“

Ramazan je mjesec iznimne Allahove milosti. Ummetu Muhammedovom je dato u mjesecu ramazanu ono što nije dato nikom prije. Iskoristimo to, posebno za dovu. Allah voli kad ga čovjek, ma kakav bio, moli. Ako je grješnik, Allah mu oprosti grijehe i primi pokajanje. Ako je slab i kolebljiv, Allah ga učvrsti u dinu; ako je u nevolji, On mu nađe izlaz; ako je u neimaštini, On ga opskrbi odakle se i ne nada. Ramazan je svakom insanu nova prilika da uđe u okrilje neizmjerne Allahove milosti. Samo treba iskreno pokucati pa će naša dova, inšallah, otvoriti put nade i pouzdanja u popravljanje našeg stanja.

Gospodaru naš, otvori nam vrata milosti Tvoje i učini nas dostojnim dobra ovog mubarek mjeseca