Polaganje zakletve: Aleksandar Vučić preuzima dužnost predsjednika

Home

Polaganje zakletve: Aleksandar Vučić preuzima dužnost predsjednika


Srbija će danas dobiti novog predsjednika, budući da pobjednik predsjedničkih izbora u Srbiji Aleksandar Vučić polaže zakletvu, čime će početi da teče njegov petogodišnji mandat.

U Skupštini Srbije, sve je, kako prenose mediji, spremno za taj svečani čin.

Zakletvu će položiti u Narodnoj skupštini oko 12 sati, nad Ustavom, čiji je poseban primjerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazit će se i vjerna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Vučić će zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsjednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon toga, Vučić će otići do zdanja na Andrićevom vencu gdje je sjedište predsjednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i riječne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podnijet će raport novom predsjedniku.

Kako je planirano, Nikolić će sačekati Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu gdje će u svečanoj sali oko 13:10, biti održana ceremonija stupanja Vučića na dužnost predsjednika.

Planirano je da odlazeći predsjednik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat, kao i posebnu zastavu.

U kabinetu budućeg predsjednika na ovaj način će biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Prema Ustavu Srbije, predsjednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

U njegove nadležnosti spadaju predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsjednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, da postavlja ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma, daje pomilovanja i odlikovanja.

Predsjednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske Srbije.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 31/05/2017 - 08:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top