Lukač: Policajci u FBiH nikada više neće biti glineni golubovi

"Policija u Federaciji BiH nikada više neće dozvoliti, to odgovorno kažem, da policijski službenici na prostoru FBiH budu glineni golubovi koje će neko masakrirati kao što su radili 2014. godine", izjavio je danas u Sarajevu Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP).

Nakon dvodnevnog sastanka Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH na kojem su razmatrani prioriteti na planu jačanja sigurnosti, uključujući aktuelne sigurnosne izazove, kao i postupanje policijskih agencija tokom prvog kvartala ove godine, poručeno je da je stanje sigurnosti u Federaciji BiH zadovoljavajuće i da, bez obzira na neka pojedinačna događanja sigurnosnog karaktera (blokade magistralnih puteva), nisu zabilježeni ozbiljniji slučajevi remećenja javnog reda.

Direktor FUP-a je kazao da se pozitivan trend bilježi u oblasti sigurnosti prometa na cestama o čemu svjedoče podaci o tome da je u prvom kvartalu ove godine registrirano manje za 56 posto smrtno stradalih osoba u prometnim nezgodama, te za osam posto manje prometnih nezgoda u odnosu na isti kvartal prošle godine.

"To je nešto što ohrabruje i mi ćemo, imajući u vidu sve pokazatelje koje smo analizirali poduzimati mjere kako bi se pozitivni trendovi u određenim oblastima nastavili tokom 2018. godine", kazao je Lukač, podsjećajući da je u fokusu razgovora bila Informacija o stanju sigurnosti u FBiH za prvi kvartal ove godine.

Radi se o Informaciji kojom su obuhvaćene oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira, kao i oblast sigurnosti prometa na cestama te slučajevi napada na ovlaštene službene osobe u izvršavanju policijskih poslova.

Prema toj informaciji, pokazatelji po spomenutim elementima sigurnosti su na nivou onih koji su zabilježeni u prvom kvartalu prošle godine, izuzev oblasti sigurnosti prometa na cestama u kojoj je ostvareno evidentno poboljšanje.

Na sastanku Koordinacije razmatrana su različita pitanja iz domena funkcioniranja kriminalističko-obavještajnog sistema u policijskoj strukturi FBiH, postupanja policijskih organa u odnosu na javna okupljanja, kao i u pogledu ilegalnih migracija na prostoru BiH.

U vezi s tim, sudionici sastanka usaglasili su kriterije i standarde postupanja u pobrojanim oblastima, a prioritetno s aspekta poštivanja zakona i nadležnosti policijskih organa, odnosno jedinstvene prakse kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, te ostvarivanja koordinacije i saradnje s drugim nadležnim institucijama i agencijama.