Policija na KCUS-u

Home

Policija na KCUS-u

Upozorenje koje je Senad Pećanin, advokat smijenjenog šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, uputio Komisiji za primopredaju dužnosti da je krivično djelo popisivanje profesorovih privatnih stvari, završilo je nastavljanjem popisa, a Pećaninu prijetnjom da će mu zabraniti prisustvo.

- Još prije dva dana sam upozorio Komisiju da nastavak pretresa privatnih stvari predstavlja krivično djelo, jer profesor nije pod istragom, niti u pritvoru. Skrenuo sam im pažnju da time vrše krivično djelo i predložio im da obavijeste direktoricu koja im je naredila da to rade, rekao je Pećanin i podsjetio da je Komisija prethodno izvršila popis inventara u uredu bivšeg šefa Ortopedije i ustanovila - u skladu sa inventarnim popisom iz marta prošle godine - da je sve tu, a pažljivo su se, tvrdi on, upoređivali i evidencijski brojevi na stolicama.

No, kako Pećanin kaže, Komisija je nezadovoljna: “Sve je u skladu sa zadnjom inventurom, ali kreću u popisivanje privatnih stvari. Pitam ih zašto, kažu da su dobili naređenje. Tu je njegova bluza, klompe, mali fotoaparat... Istresaju knjige da vide ima li šta u njima, čitaju pisma...”

On pojašnjava da se onda nešto popisuju, a nešto ne: “Kao da nešto traže, profesora su prijatelji upozorili da bi mu nešto moglo biti i podmetnuto.” Pećanin kaže da ga i neki drugi doktori kontaktiraju i raspituju se za podnošenje krivičnih prijava. Tvrdi da je na KCUS-u loše stanje, podnose se disciplinske prijave, premještaju ljekari i medicinsko osoblje, zaposleni su u strahu, čak i uplakani, ispituje se gdje čiji bračni partner radi, ko ima privatnu apoteku i hoće li mu se produžiti ugovor o refundaciji za lijekove...

- Mislim da je u pitanju krupniji ulog nego što je jedna klinika, radi se o potpunom bezumlju osokoljenom političkom moći, pa i najdobronamjerniji savjeti ljekara apsolutno se ignorišu, već se metodom ucjena i pritisaka želi postaviti podobne koji će slijepo izvršavati naloge, ocjenjuje Pećanin.

On govori i o slučaju supruge prof. dr. Mirze Bišćevića, jednog od ljekara koji je potpisao pritužbu na način smjene prof. Gavrankapetanovića, koji je dobio tri disciplinske prijave, a njegovoj supruzi je onemogućen ispit nakon specijalizacije.

Ljekarskoj komori KS-a jučer su pisali iz Podružnice ljekara i stomatologa u KCUS-u i upoznali ih sa mobingom nad potpisnicima pritužbe, te tražili da se Komora uključi.

Prof. dr. Gavrankapetanović svakodnevno radi svoj posao - operiše.

 

 

(Izvor:Oslobodjenje.ba)

Tagovi
Objavljeno: Sat, 19/08/2017 - 07:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top