Policija nema šefa, ali ima lopove?

mup
Računi reprezentacije, potrošnja goriva i druge nabavke su enormni, u velikoj mjeri i po potrebi korigovani, pišu policajci HNK-a, a ministar sve negira

 

Prije nekoliko dana u redakciju Oslobođenja stigao je dopis koji potpisuju zaposlenici u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kojem pišu o kriminalnim radnjama koje se odvijaju u MUP-u HNK-a, prozivajući ministra Slađana Bevandu. Uposlenici tvrde da ministar, okružen bliskim ljudima, provodi jednostranu politiku. „Kolegij ministara“ okarakterizirali su kao paravan za razne kriminalne radnje. Ministar negira navode iz pisma.

Poništavanje konkursa

Bevanda je odgovorio kako je Kolegij ministara legalno i stručno tijelo u čijem radu sudjeluju najodgovorniji, najstručniji i najviše rangirani rukovoditelji organizacijskih jedinica MUP-a.

U dopisu piše da se u tajnosti donose zaključci o kojim se ne raspravlja na Skupštini, već se oni lahko usvajaju.

“Jedan od potpredsjednika Skupštine (bivši ministar MUP-a) je za lokalni portal, nakon sjednice Skupštine, izjavio da treba poništiti konkurs za izbor Skupštinskog nezavisnog policijskog odbora koji provodi proceduru za izbor komesara, što nam govori da nećemo ponovo do kraja mandata imati komesara policije i drugih organa”, dio je pisma.

Ministar Bevanda nije htio komentarisati ove navode.

Uposlenici MUP-a skrenuli su pažnju na sumnjive nabavke koje se odvijaju u MUP-u te kako se kupuju novi automobili (više od 100), motori, puške, pištolji, odjeća, obuća i slično.

“Računi reprezentacije, potrošnja goriva i nabavke kod drugih dobavljača su enormni, u velikoj mjeri po potrebi korigovani. To najbolje znaju naši zaposleni u Ministarstvu financija, koji nam stalno šalju fakture od nekoliko stotina hiljada KM na upite. Mnogi u MUP-u znaju ko i koliku proviziju ima, koliki je procenat ministra, koliko imaju članovi komisija, a koliko skladištar koji to pokriva”, navodi se u pismu.

Ministar Bevanda nazvao je ove tvrdnje smiješnim. Ističe da je izrada godišnjeg Plana nabavki MUP-a jako ozbiljan i odgovoran posao, koji se radi nekoliko mjeseci i u koji su uključene sve organizacijske jedinice Ministarstva kroz iskazivanje svojih potreba. “Cijeni se i provjerava opravdanost svakog zahtjeva te se u okviru ukupno raspoloživih sredstava odobrenih proračunom za tekuću godinu sačinjava konačni Plan nabavki”, dodaje.

U pismu je navedeno da se mnogo novca troši na manje bitne potrebe MUP-a, umjesto da se, naprimjer, restauriraju policijske uprave u Konjicu i Prozoru. Ministar nam govori da je za Prozor/Ramu planirana izgradnja nove zgrade Policijske stanice, a u Konjicu je planiraju proširiti, što je još u fazi izrade kompletne projektne dokumentacije.

Podsjetili su na izvještaj o finansijskoj reviziji iz 2017. godine, kojim su javne nabavke MUP-a obilježene negativnom ocjenom, dok je ministar na ovo prozivanje istakao izvještaj ACROSS-a za istu godinu, u kojem su dobili najvišu ocjenu za antikorupcijsko djelovanje. Dao nam je i adresu na kojoj se nalazi izvještaj ACROSS-a, ali ga, nažalost, nismo uspjeli pronaći.

Nasljednik Lasića

U periodu od nekoliko mjeseci na stranici MUP-a HNK-a naznačeno je da je obavljen veći broj nabavki opreme. Ne možemo kazati da policiji nije potrebno dodatno opremanje, ali možemo primijetiti da se ni to nije pokazalo efikasnim za rješavanje sigurnosnih problema u gradu. Tako imamo primjere kako za mnoge neriješene slučajeve još nema ni osumnjičenih. Jedan od novijih primjera je i slučaj Lane Bijedić, dok smo u subotu svjedočili kako se svega nekoliko metara od policajaca nalazila skupina koja je gađala antifašiste na Partizanskom spomen-groblju a da niko od policajaca nije vidio počinitelje niti uspio nekoga uhapsiti. Iako je jasno da policiji fali kadrova kako bi adekvatno mogla voditi brigu o sigurnosti u gradu, činjenica je i da je Ilija Lasić mandat obilježio odlukom o vraćanju migranata koji su u Salakovac krenuli pod pratnjom državnih policijskih agencija, a da se njegov nasljednik na mjestu komesara i ne spominje.

Krivicu je najlakše tražiti u policajcima koji slušaju naređenja, ali politička igra učinila je da građani gube vjeru u organe sigurnosti.

PIŠE: SAMRA TUFEK