Policijski službenici iz Velike Kladuše rasvjetlili devet krivičnih djela

Policijski službenici Policijske stanice Velika Kladuša su na osnovu operativnih saznanja i poduzimanjem niza operativno taktičkih mjera i radnji uspjeli rasvijetliti devet krivičnih djela koja su od strane nepoznatih lica izvršena tokom mjeseca februara i marta 2019. godine.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio pet krivičnih djela „teška krađa“ slobode je lišen A. P. rođen 1986. godine iz mjesta Veinac, općina Velika Kladuša te je nakon kriminalističke obrade protiv istog podnesen izvještaj Tužilaštvu USK-a.

Postoje osnovi sumnje da je navedeno lice tokom mjeseca februara 2019. godine provalilo u dvije porodične kuće i to u mjestu Crevarevac i mjestu Kudići, općina Velika Kladuša kao i provale u tri osnovne škole i to jednu osnovnu školu u gradu Velika Kladuša te dvije osnovne škole u mjestu Donja Vidovska i Grahovo.

U vezi sa navedenim krivičnim djelima kriminalistički je obrađen i P. R. rođen 1992. godine iz mjesta Barake, općina Velika Kladuša, te je protiv istog podnesen izvještaj Tužilaštvu USK-a zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „prikrivanje“.  

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „razbojništvo u pokušaju“, odnosno da je dana 02.03.2019. godine uz prijetnju drvenom palicom od trgovca u trgovačkoj radnji Midž-hit u mjestu Todorovska Platnica pokušao otuđiti novac, slobode je lišen i kriminalistički obrađen V. A. rođen 1986. godine iz mjesta Vrnograč, općina Velika Kladuša. Prilikom izvršenja krivičnog djela V. A. je spriječen u dovršenju djela od strane trgovca u navedenoj radnji koji se fizički suprotstavio razbojniku i natjerao ga u bijeg.

U vezi sa navedenim krivičnim djelom kriminalistički je obrađen i B. S. rođen 1996. godine iz mjesta Gornja Slapnica, općina Velika Kladuša te je protiv istog podnesen izvještaj Tužilaštvu USK-a zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „podstrekavanje“.  

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „razbojništvo“ na štetu šezdeset-devetogodišnjakinje iz Velike Kladuše, u prisustvu roditelja i radnika Centra za socijalni rad, kriminalistički su obrađena četiri maloljetnika. Postoje osnovi sumnje da su navedena lica dana 09.03.2019. godine u mjestu Polje, općina Velika Kladuša izvršili provalu u kuću oštećene, nakon čega su uz fizički napad od iste oduzeli određeni iznos novca, bankovne kartice i dva mobilna telefona.

Protiv navedenih lica slijedi izvještaj Tužilaštvu USK-a.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „oštećenje tuđe stvari“ odnosno da je dana 08.03.2019. godine ispred migracionog kampa „Miral“ u mjestu Polje u Velikoj Kladuši upotrebom kamena oštetio putničko motorno vozilo slobode je lišen je kriminalistički obrađen migrant A. A. rođen 1979 godine iz Iraka. Protiv istog slijedi izvještaj Tužilaštvu USK-a.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „oduzimanje tuđe pokretnine“ slobode je lišen i kriminalistički obrađen M. O. rođen 1988 godine iz Velike Kladuše. Postoje osnovi sumnje da je dana 17.02.2019. godine u večernjim satima u Ulici Ibrahima Mržljaka u Velikoj Kladuši M. O. iz garaže vlasništvo Š. M. iz Velike Kladuše odvezao njegovo vozilo marke audi A3.

Slijedi izvještaj Tužilaštvu USK-a.

Nakon kriminalističke obrade najveći dio otuđenih predmeta, novca kao i vozilo vraćeni su vlasnicima.