Policijska stanica V.Kladuša u maju evidentirala 59 slučajeva u kojima su učestvovali migranti

migr
Sa aspekta migrantske krize stanje javne sigurnosti na području općine Velika Kladuša u mjesecu maju ove godine bilo je zadovoljavajuće, navodi se u Informaciji koju je Općinskom vijeću općine Velika Kladuša dostavila Policijska stanica Velika Kladuša.

U navedenom periodu policijski službenici su evidentirali 59 prijava od kojih su 3 krivična djela3 slučaja narušavanja javnog reda i mira i 53 incidenta u kojima se nisu stekla obilježja krivičnog djela ili prekršaja, a u koje su bili uključeni migranti.

U segmentu kriminaliteta evidentirana su djela „Teška krađa“, „Krađa“ i „Paljevina“. Navedena krivična djela „Teška krađa“ i „Krađa“ su razriješena i protiv dva lica-migranta su podneseni Izvještaji o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Kantonalnom tužilaštvu, dok krivično djelo „Paljevina“ nije rasvjetljeno i po istom se postupa u cilju pronalaska NN počinioca-migranta ili više njih.

Kod narušavanja javnog reda i mira radilo se o slijedećim prekršajima: „tuča i fizički napad“, „naročito drsko ponašanje“ i „učestvovanje u tuči“.

Struktura 53 počinjena incidenta u kojima su prijavljeni migranti između ostalog obuhvata slijedeće:

  • provale u kuće (15),
  • ulazak i krađa iz privatnog posjeda (4)
  • ulazak u kuće (3)
  • provala u poslovne objekte (2)
  • provala u putničko motorno vozilo (2)
  • krađa novčanika iz p-m/v (2)
  • uznemiravanje ispred poslovnih objekata od starane migranata (2)
  • požar u kući u kojoj su nelegalno boravili migranti (2)…

U Informaciji se navodi da su među incidentnim slučajevima evidentirani i međusobni fizički sukobi migranata u kampu „Miral“ i  u gradskim ulicama, krađe mobitela, krađe ispred poslovnih prostora i u tržnom centru,  oštećenja na vozilima i drugi slučajevi.

Tokom mjeseca maja Policijska stanica je postupala po Zaključku Vlade USK te je vršila pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja zadržavanja migranata na javnim mjestima na području grada, i u tim aktivnostima izvršila je legitimisanje 145 i na polazno odredište vratila 67 migranata.

U maju 2020. godine se broj evidentiranih migranata kretao u prosjeku od 700 – 1.100. Najveći broj ih je evidentiran 01. maja i to 1.113.

Još uvijek je prisutan trend vraćanja manjih grupa migranata od strane Hrvatske policije zatečenim u ilegalnim prelascima granice, kao i dolazak migranata iz pravca Bihaća i Bosanske Otoke.

Zaključno sa 31.majom 2020.godine utvrđeno je da u privremenom humanitarnom centru „Miral“ boravi ukupno 1.007 migranata iz Afrike i Azije, navodi se u Informaciji.