fbpx Politička previranja u Krajini ugrožavaju privredni rast Bosanske Krupe

Politička previranja u Krajini ugrožavaju privredni rast Bosanske Krupe

Home

Politička previranja u Krajini ugrožavaju privredni rast Bosanske Krupe


Općina Bosanska Krupa, iako jedna od najrazrušenijih u ratu, posljednjih desetak godina bilježi najveći privredni rast u Unsko-sanskom kantonu, a investicije se mjere desetinama miliona maraka.

Od 2016. se na stranicama “Financial Timesa” navodi kao certificirana jedinica lokalne samouprave s povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi. Međutim, stalna politička previranja u Krajini počela su ugrožavati imidž ove općine u poslovnom svijetu.

Autobusni kolodvor bosanskokrupskog Krupatransa u stečaju kupio je Aziz Hadžić u rujnu prošle godine za 150.000 maraka. I počeo rekonstrukciju. No, investiciju vrijednu oko 400.000 morao je početkom ove godine zaustaviti.

“Još prije rata izdata je urbanistička i građevinska dozvola i dobili potvrdu o tome u Općini. Po tome smo i radili, ali smo dobili zabranu”, kaže Hadžić.

I ne samo zabranu. Premda od gabarita nisu odstupali, a do sad su trebali zbrajati i dobit i plaće za još najmanje deset novih uz već postojećih 18 radnika, zasad zbrajaju samo troškove i novčane kazne.

“Izvođaču smo platili, oni nisu svoje završili, odstranjeni su i dobili su kaznu od 5.000 KM kao i ja”, ističe Hadžić.

Razlog je zaključak Općinskoga vijeća kojim se do usvajanja prostorne dokumentacije zabranjuje gradnja i izdavanje dozvola. Kažu, s namjerom da se spriječi gradnja benzinske crpke u središtu grada prije nego li struka kaže je li opasna za okoliš. A autobusni kolodvor se, dodaju, slučajno našao u priči. Ali ga od zaključka nisu izuzeli.

“Svjesni smo da ima određenih problema, kolateralne štete, međutim, moramo ubrzati s tim regulacionim planom”, kaže predsjedatelj Općinskog vijeća Tahir Nuhić (ASDA).

U međuvremenu, štete zbrajaju i u općinskoj upravi. Nije riječ samo o 100.000 koje su po osnovu zahtjeva ukupno 23 investitora već trebale biti prihodovane u proračunu, a zahtjevi su još na čekanju. Šteta je i po ugled općine koja je do ove odluke Vijeća imala rast GDP-a 2,5 posto, industrijske proizvodnje 15, a zaposlenosti 17 posto.

“Bojim se da smo sad u stagnaciji jer niko ne smije da se usudi doći investirati u Bosansku Krupu jer se boji kakvu će sudbinu imat njihove investicije”, naglašava općinski načelnik Armin Halitović (SDP).

A u pozadini svega je, tvrde upućeni, politika. U vijeću koje ima 25 vijećnika, a šest političkih subjekata, većinu čine ASDA i SDA. I trenutačno nisu u dobrim odnosima s načelnikovim SDP-om. Hoće li obeštetiti poduzetnike čije investicije stoje? Predsjedatelj Vijeća misli da nema potrebe za tim. Načelnik ipak više u brojkama: tužbe investitora bile bi previše za proračun od 6,9 milijuna maraka. Pa je on zaključak vijeća proslijedio – sudu!

 

(Izvor: USN.ba)

Topic
Objavio: Tue, 20/06/2017 - 09:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top