Politika se odrazila na rad RTV USK: Direktor Mustafić najavio ostavku

Jučer je održana sjednica Nadzornog odbora Radio-televizije Unsko-sanskog kantona na kojoj je razmatrana Informacija u vezi odluke o imenovanju Skupštine RTV USK i aktuelnih pitanja vezanih za situaciju u Kantonalnoj radio-televiziji.

Kako je istaknuto -  Menadžment ovog javnog medijskog servisa još ranije je Skupštini Unsko- sanskog kantona, kao osnivaču, uputio niz akata u kojima je upozoravao na nepravilnosti vezane za imenovanje upravljačkih tijela u ovoj medijskoj kući. S obzirom da se u Odluci radi o pogrešnom navođenju naziva javnog poduzeća u koje se imenuju članovi Skupštine Društva, a da se radi o Odluci o imenovinanju koju donosi Skupština Unsko-sanskog kantona kao zakonodavno tijelo, Odluka kao takva nije mogla biti izvršena, jer se treba izvršiti izmjena Odluke o proceduri i način kako je donesena. Iz tog razloga menadžment Radio-televizije zatražio je da Zakonodavno-pravna komisija pokrene proceduru u vezi ovoga pitanja. Do sada nije stigao ni jedan odgovor, te je

Mustafićeva ostavka (ni) je plod političkih pritisaka

Nadzorni odbor na današnjoj sjednici donio zaključak da se ovaj akt ponovo upiti na iste adrese.

-Zaključak Nadzornog odbora je da se prema nadležnim institucijama krene sa urgancijom koju smo prije poslalli a nismo dobili odgovor i nastavićemo dalje sa svojim radom. Nadzorni odbor ostaje i dalje dok je u mandatu radiće kao što je i do sada radio sve što je u skladu sa zakonom i zakonskim procedurama a u interesu vašeg preduzeća. - izjavila je Jasmira Mehić, predsjedniuca Nadzornog odbora RTV USK

Sjednici Nadzornog odbora prisustvovao je i Izet Mustafić, direktor RTV USK-a koji je istakao da je do sada radio u interesu radnika i samog preduzeća, te da se cijela priča oko njegove smjene odrazila na poslovanje poduzeća. Iz tog razloga je naglasio da će do naredne sjednice Nadzornog odbora, koja je zakazana za 9. juli, Nadzornom odboru podnijeti ostavku. Očekuje od ovoga Organa da se na narednoj sjednici očituje po ovome pitanju i pokrene procedura imenovanja novog direktora.

Nakon svega što se u posljednje vrijeme dešavalo oko Kantonalne telvizije, čime je javnost poprilično dobro upoznata, postavlja se logičko pitanje: da li je Mustafićeva smjena rezultat političkih pritisaka ili je ona stvar njegove volje i slobodnog izbora?

Saznaćemo uskoro!