"Pomela" konkurenciju: Cazinjanka Ajla Mahmutović po sedmi put državna U21 prvakinja

Home

"Pomela" konkurenciju: Cazinjanka Ajla Mahmutović po sedmi put državna U21 prvakinja

Dvadesetogodišnja Ajla Mahmutović iz Cazina okitila se zlatom i ponijela titulu najbolje u svojoj kategoriji na Državnom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore U21 održanom u Mostaru u subotu, 30. septembra 2017. godine.

Ovo državno prvenstvo organizirao je Karate savez Bosne i Hercegovine u tehničkoj organizaciji Karate kluba "Neretva" Mostar, a koje je bilo kvalifikaciono za nastupe na Svjetskom prvenstvu krajem mjeseca oktobra, balkanskom prvenstvu koje će se održati u 11. mjesecu i evropskom prvenstvu koje je planirano za februar 2018. godine.

Učešće je uzeo 501 takmičar iz 94 karate kluba, dok se naša Ajla takmičila u kategoriji borbe U21 žene -55kg, te doslovno "pomela" konkurenciju i opet završila na tronu.

Mahmutović je ovim uspjehom uspjela čak po sedmi put postati državna prvakinja.

Ajla potječe iz porodice u kojoj se sve vrti oko sporta, prije svega karatea. Njeni roditelji svojevremeno su se bavili karateom i atletikom, dok tri mlađe sestre i više nego uspješno prate odlično utabanu sportsku stazu koju je Ajla vrijednim radom gradila, još od svoje pete godine.

ajla sara
Ajla i sestra Sara

Njenu bogatu sportsku karijeru obilježavaju najsjajnije medalje i vrhunski uspjeh, od kojih izdvajamo osvojeno 2. mjesto na Evropskom prvenstvu, 7. mjesto na Svjetskom seniorskom prvenstvu gdje je nastupila s tek napunjenih 18 godina, plasmani na premijer ligama, nekoliko balkanskih medalja, te mnoge međunarodne medalje. Pored toga, proglašena je najuspješnijom sportistkinjom grada Bihaća, ali i Unsko-sanskog kantona.

Ni teška povreda koljena i rehabilitacija ju nisu spriječili da svoje snove pretvara u stvarnost, pa je, pored toga što je jedna od najperspektivnijih i najtalentovanijih bh. reprezentativki u karateu, također i veoma uspješna studentica druge godine logopedije na Sveučilištu u Mostaru.

Ne sumnjamo da će, ako nastavi i dalje nizati uspjehe, ostvariti i možda jednu od najvećih želja, odnosno postati nositeljica olimpijske medalje.

 

(Cazin.NET)

 

Objavito: Ned, 10/01/2017 - 20:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top