Krajišnici pomireni- BiH sigurno brže ide naprijed

bihac
Iako je subjektivna stvar osjećaj oprosta i pomirenja, slike koje ovih dana vidimo u USK bude nadu- Bišćani i Kladušani kolektivno su blizu toga

Migrantska kriza je teško pogodila Krajinu zadnjih godina, ali krajiški se narod hrabro i dostojanstveno borio i bori sa ovim izazovom. Očekivali su Krajišnici i ranije, ali i još uvijek očekuju da državne institucije rade brže i efikasnije i rješavaju pitanje migrantske krize. Međutim, sporo to ide i loš je odgovor nadležnih, ali to nije spriječilo Krajišnike da urade ono što je do njih i ujedine se kako bi se lakše izborili za sigurnost svojih domova i gradova. Nikada nisu Krajišnici bili protiv migranata i pomoći ljudima koji su u nevolji i traže pomoć, samo su tražili i, s prvom, očekivali da se teret ove migrantske krize ipak pravednije raspodjeli i da državne institucije ravnomjernije tretiraju ovo pitanje.

Tako se kao jedan od pozitivnih potencijala koje migrantska kriza može imati u USK-u 'desilo' pomirenje zavađenog naroda na koje se čekalo nepunih 30 godina. Bilo je i ranije nekih pokušaja, od Odluke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o amnestiji i pomilovanju pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna iz 1998. godine, do Odluke Vijeća za fetve Rijaseta IZBiH kada su 2013. godine ukinuli famoznu Fetvu bihaćkog muftije Hasana Makića koja je donesena 1993, u jeku sukoba u Krajini, koji su se još nazivali međumuslimanski i bratoubilački rat. Međutim, ništa od toga nije davalo prave rezultate. Danas, u trećoj godini migrantske krize u USK-u, glasniji su, nego ikad ranije oni glasovi koji pozivaju na budućnost i zajednički nastup i Velike Kladuše i Bihaća, kao gradova koji su najviše pogođeni migrantskom krizom, ali i ostalih gradova u Krajini. Pokazali su to najbolje protest koji su prošli vikend održani i u Bihaću. Bio je to skup koji je zračio ujedinjavanjem i pomirenjem Krajine.

Fikret Fikro Bosnić bihaćki influenser izjavio je da je na protestima dočekao od Kladušana da kažu “pogriješili smo” i da se osjetio ponosnim i sretnim da je to doživio. Zato, kako je istakao: ''I mi i Velika Kladuša pišemo nešto što se zove jedinstvo, pokazujemo to posebno zadnjih mjeseci i sedmica. Podržavao sam vašu borbu i nadalje ću to raditi jer smo jedno i počinjemo živjeti kao braća, kazao je, između ostalog, Bosnić.

Bilo je, s druge strane onih koji su ponovo stvari vraćali u prošlost, kao što je objavljivanje fotografije govornika sa protesta Envera Munjakovića iz Velike Kladuše kako sjedi sa Fikretom Abdićem prije nekoliko mjeseci, što je uradio ratni komandant, a danas zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Hamdija Abdić Tigar. ''Sami procijenite treba li sa ovakvima praviti saveze, ''upozoravao'' je Hamdija Abdić.

Na naš upit, Enver Munjaković je potvrdio da je bio suradnik Fikreta Abdića kroz udruženje nezaposlenih dioničara Agrokomerca, iz kojeg kaže da se distancirao prije tri godine i da je sa jednog takvog skupa i nastala fotografija.
''Jesam u ratu mobilisan u TO, jedno vrijeme i u 505. bužimsku brigadu, ali nikad nisam bio pripadnik oružanih formacija APZP-a''- istakao je.

''Velika Kladuša vas poziva na jedinstvo Krajišnika'', pisalo je na glavnom transparentu sa ovih protesta.

U antifašističkom Bihaću je to posebno važna poruka i danima je već glavna tema o kojoj pričaju svi. Iako su višestruke prepreke pomirenju Krajišnika, poruke sa zadnjih javnih okupljanja zrače optimizmom i najavljuju da stiže mir i pomirenje za sve u USK. ''A dok se to desi, i BiH naša uskoro će procvjetati uz nas sve'', poručio je Senad Karajkić Bajkin, aktivista iz Velike Kladuše.

Iako je ogroman broj Krajišnika koji nisu trenutno dio ovih razgovora, svi zajedno upozoravaju na nesretnu sudbinu migranata koja može postati i teža.