Pomoć iz BiH za muslimane Mijanmara

Home

Pomoć iz BiH za muslimane Mijanmara


Muslimani Mijanmara, bivše Burme, ponovo proživljavaju tragične trenutke.

Oružane snage i budistički monasi nastavljaju napade na muslimane u Arakanu. Civili koji su uspjeli preživjeti napade opisuju strahote koje su doživjeli.

"Odveli su mi brata, suprugu, troje djece, rođaka, majku i sestru na obalu rijeke i tamo ih ubili. Kasnije sam otišao da uzmem stvari koje su ostale iza njih. Spašen sam Božijom voljom. Da nije tako bilo i mene bi sigurno ubili", kazao je izbjeglica iz Mijanmara.

Oni koji su uspljeli pobjeći , nalaze se na granici sa Bangladešom ili u šumama skrivajući se od vojske. Grade improvizirana naselja na ničijoj zemlji a svaka pomoć ovim ljudima je dobro došla. Ona dolazi i iz BiH. Islamic Relief je globalna organizacija, koja radi u više od 40 zemalja i pruža hitnu pomoć, podržava dugoročni razvoj, i apeluje za promjene. Prisutan je u Bosni i Hercegovini od 1992. godine , a pomaže i narodu Mijanmara. Ove godine prikupljeno je 14.666 kurbana za Mijanmar od čega 354 u BIH.

"Mi smo ove godine izabrali i Mijanmar, zbog toga što znamo da tamo ljudi imaju potrebu za hranom i da preživljavaju strašne stvari koje smo i mi sami prije dvije decenije preživljavali na tlu BiH i imali smo zaista dobar odaziv naših građana", kazao je Velija Semir Kukuruzović.

Jedna od organizacija koja pomaže narodu Mijanmara je i Udruženje solidarnost iz Bihaća koje od 2013 godine prikuplja pomoć za Mijanmar, koju dostavljaju putem IHH organizacije iz Turske .

"IHH organizacija pokušava kao i svaka druga humanitarna orgaizacija dati svoj minimum jer to i zaista jeste minimum, da tom čovjeku pružite ruku solidarnosti, pokažete da ste uz njega da date ono što su oni, najminimalnije što može a to je hrana, ćebad i prostirka koju oni imaju uz sebe u momentu kad su napustili svoje domove", izjavila je Zemira Gorinjac iz Udruženja solidarnost Bihać.

Humanitarna IHH organizacija je uspjela dostaviti pomoć za arakanske muslimane koji se nalaze na granici sa Bangladešom. Dostavljeni su hrana i voda, a kako kažu u narednom periodu prioriteti za ove ljude su odjeća kao i potrepštine za bebe i djecu. Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta. Podršku je dao i Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan:

"Mi se ne možemo ponašati tako što ćemo našu savjest, osjećaj za pravdu i pravičnost ostaviti po strani i gaziti sve pred sobom samo kako bi ostvarili vlastite interese. Zbog toga ne možemo ostaviti same ni nevine ljude u Arakanu, koji su žrtve nasilja."

Danas je o dešavanju u Mijanmaru raspravljalo je i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija na sjednici, koju je sazvala Velika Britanija. Osuđen je svaki oblik nasilja ali nije usvojen nikakav zvanični dokument.

 

(Izvor: N1)

Objavio: Čet, 31/08/2017 - 20:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top