Pomoć pred zatvaranje Bire: Partije od podjele sredstava napravile političko pitanje

Iako Vlada USK-a insistira na tome da se četiri miliona KM podijele zdravstvu i policiji, opozicija predvođena SDA i dalje ne vjeruje ministrima

Pet mjeseci nakon što je Parlamentarna skupština FBiH na zahtjev poslanika iz Krajine usvojila zaključak da Vlada Federacije pomogne Krajini zbog migrantske krize, političke partije i pojedinci su od podjele ovih sredstava napravili političko pitanje.

Opremanje policije


Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić žalio se da njegov grad nije dobio ništa, parlamentarci SDA su optuživali Vladu USK-a da je novce potrošila u regrese, optužbe su pljuštale na sve strane, a javnost je stekla dojam da se, bez obzira na to koliko se novca izdvaja na ime migrantske krize, stvari ne mijenjaju na nabolje.

Istina je negdje na sredini, stvari se u USK-u nisu značajno popravile, ali ni novci od Vlade Federacije nisu nezakonito utrošeni.

- Mi smo Vlada koja radi u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta USK-a. Za razliku od prethodnih vlada, mi vršimo plaćanje po prioritetima, ne trošimo nenamjenski sredstva i plaćamo obaveze iz ranijih perioda. Neka se kritičari zapitaju kako smo platili i njihov famozni regres iz 2018. godine, kazao nam je ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić.

Vlada Unsko-sanskog kantona dala nam je na uvid odluku o tome gdje i kako namjeravaju izvršiti utrošak četiri miliona KM od Vlade Federacije. Odluka o usmjeravanju tekućeg granata/transfera od višeg nivoa vlasti objavljena je i u Službenom glasniku USK-a od 7. oktobra. Ministarstvo finansija FBiH je četiri miliona KM uplatilo 10. jula i to u skladu sa Odlukom Vlade FBiH na temelju zaključaka Parlamenta FBiH, kao namjenska uplata, a koja je neplanirana u budžetu USK-a. Zato su se u USK-u vodili kriterijumima proračuna FBiH, usaglasivši se sa Ministarstvom finansija. Ministar finansija USK-a Ivan Prša slao je i upit na koji je dobio pozitivan odgovor od federalnog Ministarstva, a išlo se i sa namjerom da se ispoštuje zaključak Parlamenta gdje je jasno navedeno da sredstva idu za potrebe zdravstva USK-a i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti zbog migrantske krize koja je pogodila Kanton. Ministarstva policije i zdravstva u Vladi USK-a su na konsultacijama sa premijerom Mustafom Ružnićem zaključila da taj omjer bude 1,5 miliona spram 2,5 miliona u korist zdravstvenog sektora.

Konkretno, ovo su od nekih projekata: nabavka specijalne opreme za upravu policije 800.000 KM, elektronska i oprema za videonadzor 580.000 KM, fiksna oprema u vrijednosti 30.000 KM, 20.000 KM za edukaciju i 70.000 KM za prevoznu opremu policiji.

Za zdravstvo sredstva su raspoređena na sljedeći način: transferi za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” 1.800.000 KM, transferi domovima zdravlja od 680.000 i transfer za Zavod za javno zdravstvo od 20.000 KM. Za izvršavanje ove odluke zaduženi su Ministarstvo finansija, Uprava policije i Ministarstvo zdravstva USK-a.

Vlada USK-a danas će primiti šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera, koji će obići i migrantske kampove Borići i Bira - piše Oslobođenje.

Užurbane aktivnosti


Sattler će uručiti 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a. Inače, Evropska unija je od 2018. godine obezbijedila 36 miliona eura pomoći za migrantsku krizu u BiH. Ta podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u prijemnim centrima za migrante.

U Vladi USK-a očekuju da svi nivoi vlasti budu transparentni kada je u pitanju utrošak svih sredstava, uključujući i međunarodne organizacije poput IOM-a.

Posljednje diplomatske aktivnosti su užurbane i zbog najava Vlade USK-a i Operativne grupe da nakon 15. novembra neće dopustiti produžavanje ugovora za Biru i Miral.