Pompeo: Raskidamo sporazum o prijateljstvu s Iranom

Sjedinjene Američke Države raskidaju Sporazum o prijateljstvu i ekonomskim poslovima potpisan sa Iranom 1955. godine, saopćio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

On je rekao da Teheran predstavlja prijetnju američkoj misiji u Iraku.

"Obavještavam vas da Sjedinjene Američke Države raskidaju sporazum o prijateljstvu sa Iranom iz 1955. godine. Ovo je odluka koja je sazrela još prije 39 godina", rekao je Pompeo novinarima.

Ranije u srijedu, Međunarodni sud UN-a je usvojio preliminarnu presudu koja djelomično zadovoljava tužbu Irana, koja se tiče obnove američkih sankcija protiv Teherana. Po Pompeovim riječima ta odluka suda je neosnovana.

"Iran pokušava da se miješa u suvereno pravo Sjedinjenih Američkih Država da preduzmu zakonske i neophodne radnje za zaštitu sopstvene nacionalne sigurnosti. Iran koristi Međunarodni sud pravde u političke i propagandne svrhe", dodao je državni sekretar.

Rusija, Iran, Sjedinjene Američke Države, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska potpisale su 2015. Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, prema kojem Iran prekida svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Međutim, u maju 2018. godine predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je da njegova zemlja izlazi iz tog sporazuma i uvodi nove sankcije Iranu. Nakon toga, Iran je u julu podnio tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država sudu Ujedinjenih nacija, prenosi Sputnik.