Ponavljanje glasanja na 234 biračka mjesta širom Srbije u srijedu

.
BEOGRAD - Na 234 biračka mjesta širom Srbije sutra će biti ponovljeno glasanje, a pravo glasa imaće 203.012 birača.

 

Glasanje će biti ponovljeno na pojedinim biračkim mjestima u nekoliko beogradskih opština - Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, kao i u Subotici, Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu...

 

Kako je ranije saopštio RIK, štampaće se ukupno 204.027 glasačkih lističa za 203.012 birača, što je konačan broj uz obaveznu rezervu od 0,5 odsto.

 

Od 21 liste koje su se prijavile za izbore, mandate su do sada osvojile koalicije oko SNS i SPS i lista SPAS Aleksandra Šapića, kao i četiri manjinske partije.

 

Koalicija za kraljevinu Srbiju dobila je podršku 83.237 glasača - 2,63 odsto, i time je najbiliža cenzusu, a poslije njih slijede Suverenisti sa 2,32 odsto glasova i Metla 2020 sa 2,25.

 

U AP Vojvodini glasaće se ponovo na 23 biračka mjesta.

 

Kada je riječ o Šapcu, Upravni sud je nedavno objavio da je donio odluku po kojoj će izbori u Šapcu biti ponovljeni na 27 biračkih mjesta, međutim, Gradska izborna komisija, kako su naveli iz gradskog odbora SNS, nije raspisala ponovne izbore za odbornike Skupštine grada.

 

Naprednjaci iz Šapca podsjećaju da je GIK dužan da preduzme izbornu radnju, odnosno da raspiše ponovne izbore na biračkim mjestima na kojima se glasanje ponavlja u skladu s odlukom Upravnog suda.