Ponovo odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću

Suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom da je automobilom usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, koje je trebalo biti nastavljeno jutros u Kantonalnom sudu u Sarajevu, odgođeno je.

Do odgađanja je došlo jer se na jutrošnjem ročištu nije pojavio Dino Alić, jedan od Sefićevih pomagača, koji je, zajedno sa Sanjinovom sestrom Sarom Sefić, Amarom Salihovićem i Saudom Nišićem, optužen u sklopu istog predmeta.

Na prošlom ročištu održanom 9. aprila Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uložilo materijalne dokaze, čime je završen dokazni postupak optužbe u ovom predmetu.

Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom većom od 100 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara prošle godine izručen pravosuđu BiH.

Suđenje Sefiću i njegovim pomagačima odgađano je u više navrata i zbog različitih razloga, a zbog čega su porodice ubijenih djevojaka, koje na ročišta dolaze iz Bugojna i Bosanske Krupe, više puta negodovale.

U julu prošle godine suđenje je čak moralo početi iz početka, s obzirom na to da je zbog brojnih odgoda prošao duži vremenski period između ročišta.

Sljedeće ročište zakazano je za 25. april.