Šepić: Ponovo pozivam sve protukandidate za Predsjedništvo BiH u zajedničku TV debatu

"Naš narod, građani, gledaoci, imaju pravo da im se ponudi cijela istina"

Povodom činjenice da svi politički subjekti nisu ravnopravno tretirani u medijima te da nemaju jednake šanse za predstavljanjem, pozivamo javne servise u BiH da poštuju principe o jednakim pravima i šansama svih učesnika u izbornom procesu a koje proizilaze iz Izbornog zakona BiH, Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata unutar perioda kampanje te svim kandidatima za Predsjedništvo BiH osiguraju zajedničko učešće u debatnim emisijima, posebno zajedničku debatu svih kandidata iz reda jednog naroda ili jedne izborne jedinice.

Također, pozivamo sve kandidate koji se osjećaju dostojnim funkcije za koju su se kandidovali i koji poštuju svoje birače, na reagovanje prema uredničkim politikama koje prema ličnom nahođenju i nedovoljno argumentovanom kriteriju onemogućavaju jednaku šansu svim kandidatima i pristup u debatnim emisijama.

„ Naš narod, građani, gledaoci, imaju pravo da im se ponudi cijela istina, sadržaj koje će im predočiti razliku između političkih stranaka i kandidata. Javni mediji, posebno, moraju biti neutralni i profesionalni i to je jedini zahtjev koji mi ovdje iznosimo. Zastupljenost svih stranaka i jednak odnos prema svim kandidatima mora postojati. Ako u jednoj debati, kao što je to slučaj na Federalnoj TV i Radiju, imate samo predstavnike tri vodeće stranke, koji su u svemu saglasni zbog želje da stvari ostanu kakve su i sada, bez učešća protukandidata iz drugih stranaka koji žele i nude promjene i drugačiju politiku, stvar je jasna. Činjenica koliko neka stranka dugo postoji, koliko ima članova, kakve je rezultate imala na izborima i sl. nisu i ne smiju biti odrednice eliminisanja sagovornika u debatama na javnim servisima, što pokušavaju uraditi na FTV. Protivimo se takvom pristupu i pozivamo ih da profesionalno rade svoj posao i svim kandidatima omoguće zajedničko učešće u TV debatama, a neka građani odluče kome će dati svoje povjerenje. Također, kampanju sam počeo javnim pozivom svim protukandidatima za Predsjedništvo BiH da direktno razgovaramo u TV debatama i tako omogućimo ljudima da donesu najbolji izbor. Sada, ponovo pozivam sve protukandidate, posebno one koji su pobjegli iz debate i javnog sučeljavanja koje je organizirala TV N1 – Šefika Džaferovića, Denisa Bećirovića i Fahrudina Radončića, da dođu u u TV debatu da sa pogledamo u oči i sučelimo naše politike i argumente pred svom javnošću- odredite termin, vrijeme, televiziju, temu – čekam vas. Ovim putem pozivam i druge kolege koji su jednako oštećeni selekcijom kandidata za zajedničko učešće u TV debati na FTV, da se javno oglase i traže ravnopravnu šansu i prostor te mogućnost direktnog javnog sučeljavanja sa predstavnicima onih politika koje su zemlju dovele u ovo stanje u kojem se nalazimo. U takvoj debati bi javnost i građani mogli jasno vidjeti zašto su Džaferović, Radončić i Bećirović dosada bježali od sučeljavanja sa mnom i također zašto takvi kandidati ne bi trebali biti izbor našeg naroda da ih predstavlja u Predsjedništvu BiH” - izjavio je Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Nezavisnog bloka.