Poplave u Olovu: Proglašeno stanje prirodne nesreće, odsječeno oko 200 stanovnika

Obilne kiše koje su zahvatile istočni dio općine Olovo izazvale su plavljenje i ogromne štete na putnoj infrastrukturi te odsječenost nekoliko olovskih naselja. Zbog ovoga je Štab CZ donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u pet olovskih mjesnih zajednica: Olovo, Olovske Luke, Gurdići, Duganđići i Petrovići.

Šef općinske službe za CZ Avdo Degirmendžić kazao nam je kako su zbog uništenih mostova propusta i oštećenih puteva potpuno odsječena naselja Gurdići, Slivnje, Ajvatovići, Klis, Pušino Polje i Bare.

1 

U ovim povratničkim područjima, gdje uglavnom živi starija populacija, od ostatka općine je odsječeno oko 200 stanovnika ovih naselja. 

2

Sve raspoložive ekipe i putna mehanizacija su na terenu u pokušaju da osposobe puteve. Traži se pomoć i viših nivoa vlasti zbog posljedica čije saniranje prevazilazi mogućnosti Općine Olovo. Velike štete nanesene su na poljoprivrednim usjevima. Mnogi su zasadi maline potpuno zbrisani s lica zemlje. 

3

U naselju Karagino Polje i još jednom dijelu prigradskih naselja došlo je do izlijevanja kanalizacije. O kakvim padavinama je bilo riječ, ponajbolje govori podatak da je u nešto više od sat vodostaj rijeke Stupćanice narastao za oko 400 cm. 

4

Bujični potoci poplavili su dijelove brojnih naselja. U toku djelovanja nepogode pomoć stanovništvu pružili su i dalje pružaju PVJ Olovo, DVD Olovo, JKP Bioštica Olovo...