Komandant i direktor Civilne zaštite poplave u USK posmatrali iz udobnih fotelja

Zbog snježnog nevremena koje je proteklih mjeseci zadesilo Krajinu, te obilnih kiša koje su ubrzo nakon toga uslijedile, mnoge su porodice na području Krajine ostale bez krova nad glavom. Uništeni su brojni pomoćni objekti, putevi, mostovi, kao i mnogi poljoprivredni usjevi.

Dok pojedinci pravdaju rad direktora Civilne zaštite USK Muharema Kartala i komandanta Štaba Huseina Rošića, dotad Krajišnici trpe zbog nesposobnosti istih.

Naime, zbog nesposobnosti Civilne zaštite USK na čelu s direktorom Kartalom i komandantom Štaba Rošićem, te nesposobnosti lokalnih civilnih zaštita, na području USK uništeno je preko 200 objekata, a taj broj još uvijek nije konačan.

Najgore je prošao Bihać sa 84 poplavljena objekta, Cazin sa 40, Bosanska Krupa 40,  Sanski Most 30, Bužim i Velika Kladuša sa po 3  i Bosanski Petrovac sa 2 potopljena objekta.

Premijer Vlade USK, po funkciji komandant štaba Civilne zaštite USK Husein Rošić  sazvao je sjednicu Štaba nakon što su gradovi Bihać i Cazin proglasili stanje prirodne nesreće.

– Zadužena za pripreme u slučaju novih nepogoda je i KS CZ i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, svako u svom resoru te Crveni križ USK koji će pripremiti pakete za pomoć ugroženim građanima, kazao je premijer Rošić.

– Mi smo spremni! Imamo službe za spašavanje na vodi i pod vodom, kako kanton, tako i općine. Dali smo sve čamce lokalnim službama, a ostavili smo jedan za upravu Civilne zaštite USK, kazao je direktor Kartal.

Ovaj sastanak je održan 28. feburara , a znamo šta se desilo početkom i sredinom marta.

Zanimljivo je da nemamo fotografskog, a još manje video dokaza da su direktor Kartal i komandant Rošić  posjetili  ugrožena područja. S obzirom da jedva čekaju priliku pojaviti se, kako na tv ekranima, tako i na portalima, vjerujemo da bi ovjekovječili svoj terenski rad. Izgleda da je, ipak, udobnije iz fotelja analizirati stanje.

Podsjećamo na izjavu direktora Kartala od 6. marta, kada je kazao da je situacija pod kontrolom i nema bojazi od poplava.

Međutim, osam dana nakon ove izjave direktora Kartala, poplave su poharale Krajinu.

Grad Bihać je najgore stradao sa preko 80 poplavljenih objekata (napominjemo da ovaj broj nije konačan). Kako je izgledao grad na Uni tih dana, možete pogledati u videu ispod:

 

Kada su mnogi očekivali reakciju Civilne zaštite, direktor Kartal nas je iznenadio s novom izjavom.

Naime, 12. marta, kada je cijela Krajina bila pod vodom, kada su se aktivirala brojna klizišta na području Krajine, a glavni grad USK Bihać očekivao plimni val u večernjim satima, direktor Kartal je u izjavi za medije kazao kako se nada da će padavine uskoro prestati.

Neshvatljivo je da su građani USK danima upozoravali na ovaj scenarij, a da se direktor Kartal oglušio na ta upozorenja i nastavio ponašati poput amaterskog meterologa koji iščitava, sa nekog papira kojeg su mu pripremili ko zna gdje, vremensku prognozu i nivo rijeka. Građani su, sa preko 200 poplavljenih objekata, platili ceh nesposobnosti direktora kako kantonalne, tako i lokalne civilne zaštite, te komandanta Štaba.

Da li su građani USK, koji financiraju direktora Kartala i komandanta Rošića, zaslužili nešto više osim analize i nade u majku prirodu da zaustavi padavine?

Kako to kod nas, inače, biva, tako će i ovaj put – ujeo vuk magarca! Direktor i komandant će nastaviti obnašati svoje funkcije do neke nove vlasti, a građani, koji godinama trpe zbog nesposobnosti prozvanih, nastavit će da procjenjuju štete i nadaju se boljem sutra.