Apel za pomoć: Porodici Duraković iz bužimskog naselja potrebna pomoć (FOTO)

O teškoj životnoj situaciji porodice Duraković već  je pisano na društvenim mrežama širom Krajine. Ekipa portala Cazin-danas.com zaputila se u naselje Pašin Brod u Bužimu te posjetila ovu porodicu. Prilikom posjete, porodici smo uručili humanitarni paket sa prehrandbenim namirnicama, odjećom i školskim priborom u iznosu od 140 KM te novčanu donaciju u iznosu od 50 KM a sve to donirano je od našeg stalnog čitatelja iz dijaspore.

Malena kućica pored ceste u naselju Pašin Brod, životno je utočište čak dvije porodice. No život peteročlane porodice u prizemlju kućice je posebno zapanjujući i naprosto ostavlja bez teksta. U sobici od svega 8 kvadrata živi Hašim i Selvedina Duraković te njihovih troje maloljetne djece. Najstariji sin ide u drugi razred osnovne škole, njihova kćerkica ima samo pet godina dok najmlađi sinčić ima tek 3 godine. Niko u porodici nije zaposlen, iako Hašim ide povremeno (kad ga ko pozove) raditi i za mizernu dnevnicu bilo kakve fizičke poslove kako bi porodici obezbjedio makar za hranu. Ta mala sobica je sve što imaju. To im je i dnevni boravak i kuhinja i spavaća soba, čak i kupatilo! Da je situacija i više nego šokantna govori  činjenica da zbog podzemnih voda koje izbijaju kroz zidove i pod oronule  kuće, i ta mala sobica je  puna vlage i samim tim neuslovna za život. No, Durakovići nemaju drugi dom osim te sobice. Nemaju ni mnogo drugih, za normalan život, neophodnih sredstava.

Prema riječima supruge Selvedine, njihova najveća želja je da se izvuku iz vlage u kojoj godinama žive, odnosno da naprave sebi kuću dostojnu života jedne porodice. Ranijim humanitarnim akcijama uspjeli su sakupiti nešto građevinskog materijala za kuću i izradili su temeljnu ploču. Ali na tome se i stalo.

” Evo, vidite  gdje mi živimo….ova sobica nam je sve, imamo tu ispred ulaza neku ostavu i ovaj hodnik do sobice i to je to. Šta da vam kažem, ovdje se jedva okreneš a da ne govorim o kuhanju, kupanju djece…Najveći problem je ova vlaga zbog koje se bojim da ćemo i nas dvoje i djeca oboliti, iako mi je već ovo jedno dijete bolesno, ima asmu. Tako da  suprug kad i zaradi koju dnevnicu, to sve ode za bolnicu i lijekove…Ne mogu vam eto ni opisati koliko nam je teško i kroz šta sve prolazimo…”-istakla nam je Selvedina, brišući drhtavim rukama suze sa lica te dodala: ”Najviše bi voljela da se izvučemo iz ove vlage, najviše to zbog djece. Započeli smo ovdje gore kuću, iskopali i salili temelje, imamo i nešto blokova, ali ne možemo dalje. Nemamo nikakvih primanja a i ono što suprug zaradi, nekad ne može biti ni za hranu, a kamo li za lijekove. Zamolila bih sve one koji mogu, da nam pomognu, da dođu i uvjere se u našu situaciju.”

Ova zaista tužna priča je ujedno i poziv  svima ljudima dobrog srca, svim našim humanistima koji se  uvijek odazivaju na mnogobrojne apele za pomoć, da se odazovu i  ovoj porodici.  Pomozimo i ovu malu i nejaku dječicu, koja nikako nisu kriva za svoju sudbinu. Obradujmo ih onoliko koliko smo  u mogućnosti, jer njima je svaka pomoć dobro došla, bilo u novcu ili prehrandbenim namirnicama, odjeći ili obući za djecu ili u građevinskom materijalu.

Kako smo već napomenuli, porodica se nalazi u naselju Pašin Brod, općina Bužim a za više informacija možete pozvati broj mobitela: 062/603-979.

 

KUHINJA.jpg

KUCA.jpg

VLAGA.jpg

PORODICA.jpg