fbpx Portugal: Vatrogasci se još uvijek bore s plamenom i pronalaskom tijela

Portugal: Vatrogasci se još uvijek bore s plamenom i pronalaskom tijela

Home

Portugal: Vatrogasci se još uvijek bore s plamenom i pronalaskom tijela


Više od 1.000 vatrogasaca se u ponedjeljak borilo kako bi preuzelo kontrolu nad masovnom šumskom vatrom, koja je planula proteklog vikenda u centralnom Portugalu. Nacija žali za 64 smrtno stradalih u požaru.

Mnoge žrtve su spaljene dok su bile zarobljene u svojim automobilima, tamo gdje je plamen bio najveći - Pedrogao Grande. Požar je okarakterisan kao najsmrtonosnija katastrofa u novijoj historiji Portugala.

"Vatra nam je donijela tragediju kakvu nikada ranije nismo vidjeli", rekao je vidljivo potreseni premijer Antonio Kosta, koji je najavio tri dana žalosti od nedelje.

pozarDo ponedeljka uveče broj žrtava se podigao na 64, naveli su zvaničnici. Ukupan broj povrijeđenih na mjestima za koje su vlasti tvrdile da su pod kontrolom je 135.

Portugalska nacionalna ruta 236 pretvorena je u "put do pakla" gdje se 47 smrtnih slučajeva dogodilo nakon što je žestoki plamen zahvatio okolno šumovito selo.

pozarVećina stradalih su bile porodice koje su provele popodne na plaži na obližnjoj rijeci, rekli su predstavnici lokalne vlasti.

Iako su u ponedjeljak blago pale temperature, vatra je još uvijek gorjela. Širila se u susjedne regije Castelo Branco i Coimbra, dok su vatrogasci nastavili potragu za tijelima.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 20/06/2017 - 08:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top