Posao je da osiguramo da izbori budu transparentni i u skladu sa zakonom

Predsjednik Općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Sead Alić kazao je danas, kako prenose agencije, da je završen javni postupak dodjele mjesta u biračkim odborima za izbornu jedinicu općine Srebrenica prema žrijebu koji je prethodno izvršila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

- Taj postupak je uspješno završen - rekao je Alić, dodajući da će u narednoj fazi biti izvršena izrada konačnog rasporeda koji će biti dostavljen političkim subjektima.

Politički subjekti će na rasporedu imati mogućnost prigovora u slučaju da pronađu određene greške ili neki drugi relevantni razlozi. Nakon toga se očekuje da dostave prijedloge članova biračkog odbora, a potom će biti izvršena provjera u skladu s Izbornim zakonom.

Alić navodi da na području općine Srebrenica imaju ukupno 22 biračka mjesta te jedno mjesto za glasanje u odsustvu.

- Za izbornu jedinicu Bratunac, Milići, Osmaci, Šekovići, Srebrenica, Vlasenica i Zvornik ovjerenih političkih subjekata ima ukupno 132. Naš posao je da osiguramo da izbori budu transparentni u skladu sa zakonom i da se ispoštuju sva načela koja su potrebna za demokratske izbore. Građani odlučuju kome će dati svoj glas, a izbor na listi je veliki - potcrtao je Alić.